Ruský plyn do Evropy stále neteče, Česko je ale zásobené

Zemní plyn z východu do Evropy stále neproudí. Spor mezi Ukrajinou a Ruskem totiž přes četná jednání stále trvá a některým zemím Evropské unie tak hrozí nedostatek této strategické suroviny. Bez dodávek ruského plynu zůstává třetí den i Slovensko a tisícovka podniků tam musela omezit výrobu. Česku zatím nedostatek plynu nehrozí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pracovník kontroluje tlak v plynovém potrubí v Maďarsku

pracovník kontroluje tlak v plynovém potrubí v Maďarsku | Zdroj: ČTK

Zlomovým bodem by mohl být včerejší telefonát českého premiéra Mirka Topolánka a jeho ruského protějšku Vladimira Putina. Shodli se na podmínkách rozmístění monitorovacích komisí na všech relevantních místech dodavatelského toku ruského plynu.

"Telefonát pana premiéra Topolánka s Vladimirem Putinem potvrdil tento fakt, že Rusko souhlasí s monitorovací skupinou za předpokladu, že tam budou zástupci Gazpromu a také ukrajinského Naftogazu a že budou působit po obou stranách hranic," řekl ve vysílání Radiožurnálu k podmínkám mise ministr průmyslu a obchodu Martin Říman.

Ruská strana tvrdí, že Ukrajina za surovinu neplatí a chce mít na kontrolních stanovištích své lidi. Rozmístění pozorovatelských komisí má umožnit obnovení dodávek ruského plynu do zemí Evropské unie. Podle Římana ale nelze zatím vůbec odhadnout, kdy se tak stane. "Rozpory mezi oběma stranami jsou hluboké," podotkl ministr.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechnětě si rozhovor s ministrem průmyslu a obchodu Martinem Římanem v Ranním interview Radiožurnálu

Společnosti RWE Transgas se zatím daří Česko zásobovat plynule, potvrdil ráno v České televizi mluvčí firmy Martin Chalupský. Do republiky teď proudí dražší plyn z Norska a bezproblémové by měly být i dodávky ruské ropy přes Bělorusko a Polsko systémem Jamal. Expert RWE Transgas na měření dodávek už podle Chalupského odletěl na Ukrajinu, kde bude působit v evropské monitorovací misi.

Nejhůře postihlo přerušení dodávek Balkán, kde jsou desítky tisíc lidí bez tepla, situace je vážná i na Slovensku. Slovenská vláda v úterý vyhlásila nouzový stav a některé velké podniky, včetně rafinerie Slovnaft, železáren U.S. Steel či automobilek Kia Motors a PSA Peugeot Citroen kvůli snížení čerpání plynu omezily výrobu.

Přečtěte si, jak se dosud vyvíjela plynová krize:
Premiéři Topolánek a Putin se shodli na podmínkách monitorování toku plynu
EK se zatím nedohodla s Ruskem na obnovení dodávek plynu přes Ukrajinu
Evropa je dál bez ruského plynu, jednání v Moskvě skončilo bez výsledků
Do Evropy se přes Ukrajinu nedostává plyn z Ruska
Evropa je dál bez ruského plynu, jednání v Moskvě skončilo bez výsledků
Zásobování ruským plynem dramaticky pokleslo, Slovensko vyhlásilo stav nouze
Dodávky zemního plynu z Ruska k nám klesly na čtvrtinu
EU podpořila český postoj ke sporu o plyn
Rusko-ukrajinský spor o plyn se projevil na dodávkách do Česka
Některé evropské země hlásí pokles dodávek ruského plynu
Zastavení dodávek ruského plynu na Ukrajinu znepokojuje Evropskou unii
Ruský Gazprom přerušil dodávky plynu Ukrajině

Martin Hromádka, Jakub Šídlo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme