Ruský rubl spadl na nová historická minima. Zasáhne to i české exportéry

Ruská měna dnes prolomila nový historický rekord - propadla se na 81 rublů vůči americkému dolaru. Kvůli dalšímu oslabování měny tak bude muset centrální banka odložit snižování úrokových sazeb, které ruská ekonomika potřebuje ke svému oživení. Propad ruské měny se ale dotkne i Česka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rubl se kvůli levné ropě propadl na nová historická minima

Rubl se kvůli levné ropě propadl na nová historická minima | Zdroj: Reuters

Hlavním důvodem oslabování rublu jsou ceny ropy - ty se dnes propadly na hranici 27 dolarů za barel. Právě na cenách ropy je ruská ekonomika závislá. Pro tamní centrální banku ale oslabení rublu znamená další odložení snižování úrokových sazeb.

Na rozdíl od předchozích propadů měny se dnes podle agentury Reuters na ulicích neprojevovala panika ani velká nervozita v podobě nákupů amerických dolarů. Podle Tomáše Menčíka, analytika společnosti Cyrrus, ale budou kvůli slabé měně v zemi stoupat ceny zboží a Rusové začnou výrazně chudnout.

„Bohatství bude klesat, ekonomická aktivita bude klesat, a co je nejhorší, reálné příjmy ruských občanů půjdou dolů. Protože pokud je inflace 12, 13, 14 procent, tak růst mezd by měl dosáhnout podobné úrovně, aby byly alespoň reálně na nule. Ruská ekonomika v roce 2016 pravděpodobně, pokud se nestane něco nečekaného s cenou ropy, prožije velmi krušné období,“ říká Menčík.

To ale pocítí i české firmy, které do Ruska vyváží své výrobky. Potvrzuje to předseda Asociace exportérů Jiří Grund.

„Českých exportérů se to dotkne samozřejmě negativně. Protože tím bude velký tlak ruských dovozců na ceny. Kupní síla v Rusku i ve spotřebním zboží půjde velice dolů a budeme s tím mít skutečně obtíže. Myslím si, že minimálně rok, rok a půl není velká šance na nějaké výrazné zlepšení,“ dodává Grund.

Nižší příjmy ale můžou pocítit i čeští podnikatelé v destinacích, které si oblíbili ruští turisté. Například hoteliéři a restauratéři v Karlových Varech. Rusové ale do Čech vyrážejí rádi i za nákupem oblečení, šperků, elektroniky nebo skla. Podle posledních údajů se průměrný nákup takového turisty vyšplhal na 7 tisíc korun.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme