Ruský zájem o plyn od Kaspického moře výrazně stoupá

Před týdnem po osmi měsících obnovil ruský Gazprom nákupy z Turkmenistánu. V neděli Ázerbajdžán oznámil, že v příštím roce do Ruska pošle dvakrát tolik plynu co v roce letošním.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

potrubí, plynovod

potrubí, plynovod | Foto: Archiv ČRo

A včera Gazprom podepsal dohodu o navýšení objemu dodávek o polovinu s Uzbekistánem. Rusko v posledních dnech jakoby postihla nákupní horečka a podepsalo hned několik smluv, které výrazně zvýší objem plynu jež v oblasti Kaspiku kupuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik Vladimír Štěpán hovořil o obchodu s plynem

Vladimír Štěpán, analytik společnosti ENA, která se zabývá obchodem se zemním plynem, ve Světě o osmé řekl, že nákupy Ruska lze vysvětlit nastupující zimou i možností dlouhodobého zájmu.

Vedle Ruska se na východním pobřeží Kaspiku stále výrazněji prosazuje i Čína, která má o plyn z regionu eminentní zájem. Podle Štěpána jde o diverzifikaci zdrojů plynu. "Kromě dohody s Turkmenistánem na 30 miliard kubíků ročně, uzavřela Čína dohodu na téměř stejné množství s Ruskem."

"Spíše se snaží mít více zdrojů z více míst a z více států, než by navyšovala množství v jednom státě," poznamenal Štěpán.

Hrozba, že přerušení dodávek plynu z Ruska a následné problémy, které to působí, zůstanou strašákem, kterého se Evropa hned tak nezbaví, se podle jeho názoru dá stavbou nových kapacit vyřešit během tří až pěti let.

Milan Kopp, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme