Ruský zájemce o dostavbu Temelína nabízí práci dalším českým firmám

Zájemci o dostavbu Temelína stupňují svoji snahu získat lukrativní zakázku. Ruská společnost Rusatom Overseas dnes podepíše smlouvy o porozumění (smlouvy o možné budoucí spolupráci) s desítkou českých a slovenských podniků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín | Foto: Filip Jandourek

Firma Rusatom Overseas přitom podepsala podobnou sérii dohod s patnácti zástupci českého průmyslu a stavebnictví už loni v říjnu. Při té příležitosti se šéf společnosti Sergej Kirijenko nechal slyšet, že čeští subdodavatelé by mohli získat zakázky za 4 až 5 miliard euro.

Podobné předběžné smlouvy podepsali i další soutěžící, francouzská Areva a americký Westinghouse.

Atomstrojexport je v tendru na dostavbu Temelína v konsorciu s plzeňskou Škodou JS.

Výběrové řízení o dostavbu Temelína směřuje do rozhodující fáze. Uchazeči získali loni od provozovatele elektrárny, společnosti ČEZ, zadávací dokumentaci. Teď se chystají předložit své nabídky - to by mělo být 2. července letošního roku. Vítěz by měl být známý příští rok. Podle současných předpokladů by mohly třetí a čtvrtý blok Temelína začít vyrábět elektřinu v roce 2025.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme