Rusnok se rozzlobil na NWR kvůli 'novému' plánu ohledně Dolu Paskov

Vláda se stále nemůže dohodnout se společností NWR, vlastnící Ostravsko-karvinské doly, na postupu ohledně Dolu Paskov. Firma chce šachtu na konci roku 2014 zavřít. Vládě poslala plán, jak by s politiky problém řešila. S ním ale premiér Jiří Rusnok nesouhlasí. Radiožurnálu řekl, že se návrh v ničem neliší od těch předchozích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Rusnok byl 25. června na Pražském hradě prezidentem Milošem Zemanem jmenován premiérem

Jiří Rusnok byl 25. června na Pražském hradě prezidentem Milošem Zemanem jmenován premiérem | Foto: Filip Jandourek

Plán, který vedení společnosti NWR poslalo ministrovi průmyslu a obchodu Jiřímu Ciencialovi, vzbudil mezi politiky rozpaky.

„Pan ministr průmyslu po konzultaci se mnou včera poslal dost ostrou reakci pánům z NWR, že toto nás opravdu neuspokojuje. V podstatě tam nebylo nic nového,“ vysvětlil rozhořčení předseda vlády v demisi Jiří Rusnok.

Přehrát

00:00 / 00:00

Premiér Jiří Rusnok mimo jiné mluvil o situaci v OKD a jednání se společností NWR v Ranním interview na Radiožurnálu

Dokument má podle ministerstva průmyslu a obchodu dvě části. Jedna se zabývá Dolem Paskov, druhá situací celého podniku OKD. Mluvčí Jana Dronská doplnila, co resortu na dokumentu vadí:

„Materiál, přes jeho utajovanost, nepřinesl tolik nových informací, kolik jsme očekávali, a hlavně kolik by bylo nezbytné pro rozhodnutí o účasti státu v útlumu Dolu Paskov. Ministerstvo proto požaduje po OKD a majitelích doplnění materiálu.“

Mluvčí OKD, jejichž stoprocentním vlastníkem je právě těžební společnost NWR, Marek Síbrt Radiožurnálu potvrdil, že společnost ministrovi průmyslu interní dokument zaslala, oficiální reakci prý ale dosud neobdržela. „Očekáváme ji v nejbližších dnech a jsme připraveni k dalšímu jednání,“ dodal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tématu se detailně věnoval redaktor Jan Beneš

O negativním přijetí plánu navíc Síbrt nic neví. Ministr Cienciala ho prý v minulém týdnu ocenil: „Jak byl krizový štáb, tak poděkoval za to, že tam je spousta dobrých nápadů a že to jde dobrým směrem.“

Vláda se na budoucnosti dolu se společností stále nedokáže domluvit. Už dříve OKD vzkázala, že nebude z veřejných peněz přispívat na dluhy soukromé důlní společnosti. Teď se nemůže s vlastníkem dolů shodnout, jak dál. Dostává prý stále ty samé návrhy.

„Velmi nás to neuspokojilo, respektive možná i rozzlobilo,“ reagoval na 'nový' plán společnosti NWR ohledně Dolu Paskov Jiří Rusnok ve vysílání Radiožurnálu.

Co konkrétně těžební firma navrhovala, není jasné. O podrobnostech nechtěl mluvit premiér v demisi Jiří Rusnok ani zástupci NWR. Stále tak platí původní záměr společnosti - uzavření Dolu Paskov koncem příštího roku.

Vláda chce horníkům pomoct i jinak

Kabinet Jiřího Rusnoka hledá řešení krize v Dolu Paskov už delší dobu. Vláda teď přišla s návrhem novely o sociálním zabezpečení. Norma by měla horníkům umožnit předčasný odchod do důchodu.

„Podmínky uvolníme tak, že to nebude jen pro ty, kteří začali před rokem 1993, ale pro všechny, kteří splní tu takzvanou expozici. To je myslím 3300 směn v hlubinném dole a příslušný věk,“ upřesnil předseda vlády v demisi.

Pokud parlament i prezident novelu schválí, mohla by podle Rusnoka platit od roku 2015. Premiér se už dříve vyjádřil v tom smyslu, že situace v OKD kabinet trápí, především pak kvůli zaměstnancům dolů. Uzavřením Dolu Paskov by totiž asi 2500 z nich přišlo o práci.

Horníci se můžou v dolech přepravovat i vleže po pásech | Foto: OKD, a. s.

Samotní horníci jsou připraveni o práci v dole bojovat. Včera dali v referendu odborářům svolení k vyhlášení stávky. K podobnému celopodnikovému protestu se přitom zatím nikdy neodhodlali.

Odbory se s vedením těžařské firmy už déle než rok nemohou domluvit na nové kolektivní smlouvě na léta 2014 až 2018. Důl Paskov, který spadá pod OKD, je totiž dlouhodobě ztrátový. Společnosti NWR, vlastník dolů, měla za tři letošní čtvrtletí ztrátu téměř 528 milionů eur. To je více než 13 miliard korun. Těžební firmu dlouhodobě sužuje pokles cen koksovatelného uhlí na trhu.

Kvůli ekonomické recesi byla v minulosti nižší produkce ocelářů, a tím i zájem o uhlí. Těžba v dole se tak prodražuje a firma OKD kvůli špatným hospodářským výsledkům a situaci na trhu s uhlím začala šetřit. Propustila už 250 lidí z administrativy. Zatím je stejný osud naplánován i pro horníky z Dolu Paskov.

OKD, a.s. - základní údaje o těžbě a počtu zaměstnanců | Foto: ČTK

ČRo, Matěj Skalický, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme