Rusnok: Současná podoba penzijní reformy je nelogická

Zástupci ministerstva práce a sociálních věcí, ministerstva financí a penzijních fondů dnes na Žofínském fóru diskutují o pokračování penzijní reformy. Mimo jiné by se měli zaměřit na to, jaké poplatky budou lidé platit za spoření v penzijních společnostech či jak se fondy budou muset transformovat, aby si v nich lidé mohli ukládat peníze v novém pilíři důchodového systému.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Asociace penzijních fondů ČR a bývalý ministr financí Jiří Rusnok

Prezident Asociace penzijních fondů ČR a bývalý ministr financí Jiří Rusnok | Foto: Tomáš Adamec

Podle reportérky Barbory Kreuzerovou zatím žádné oficiální vyjádření z úst ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka na Žofínském fóru nepadlo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Připravovaná penzijní reforma. Téma pro prezidenta Asociace penzijních fondů Jiřího Rusnoka.

„Drábek vytýkal návrhu, schválenému vládou 6. 4., několik základních pilířů: nový vzorec výpočtu důchodů, kde se má změnit druhá redukční hranice. Změna má být také u základního výměru důchodu, který má být svázán s průměrnou mzdou,“ říká Kreuzerová.

Prodloužit se má rozhodné období, které je nyní 30 let a do budoucna by mělo být celoživotní. V jakém časovém horizontu by mělo k prodloužení dojít, však stanoveno nebylo.

„Největší změnou je změna valorizace novým důchodovým systémem. Ta bude dána ze zákona a nebude ji vyhlašovat vláda,“ vysvětluje Kreuzerová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Barbora Kreuzerová aktuálně ze žofínského fóra ve Světě o druhé_0.mp3

Mezi další změny patří zvyšování důchodového věku, přičemž u mužů i žen bude důchodový věk stejný. Navíc nebude existovat odměna za dítě. Podle ministra Drábka by totiž penzijní systém neměl zvýhodňovat matky, ale daňový systém.

Na důchodové reformě spolupracovalo s Ministerstvem práce a sociálních věcí Ministerstvo financí, které představilo třípilířový systém.

„Prvním pilířem má být průběžné spoření podporované státem, druhý pilíř bude dobrovolný, ze kterého nepůjde vystoupit, a který bude fungovat na bázi dnešního penzijního připojištění. Třetí pilíř bude dobrovolný – kapitálový, ze kterého bude možné vystoupit,“ popisuje představu ministerstva financí Barbora Kreuzerová.

Dva z pilířů jsou duplicitní

Podle prezidenta Asociace penzijních fondů Jiřího Rusnoka zatím aktuální návrhy penzijní reformy nedávají příliš smysl.

„Za současných okolností bych se na reformě ani nechtěl podílet. Není totiž logická pro všechny její potencionální účastníky. Například zmíněný nástroj dobrovolného pilíře. Jedná se o instrument, který už existuje a není tedy jasné, proč potřebujeme další. Podmínkou jeho vstupu je navýšení sociálního pojištění o další dva procentní body doživotně, což představuje velkou bariéru pro potencionální klienty,“ uvedl Rusnok pro Rádio Česko a dodal:

„Velmi problematická je i absence věkového limitu. Po určitou dobu totiž může do zmíněného systému vstoupit takřka kdokoli. To absolutně neodpovídá expertním doporučením. Primárně je totiž zapotřebí řešit problém kategorie lidí pod 40 let věku.“

Vládní krize podobě reformy neprospěje

Podle Rusnoka neprospěje budoucnosti ani současná vládní krize. „Už stávající stav reformy vyšel z mnoha koaličních kompromisů a jak se ukazuje, kompromisy kompromisů nebývají optimálním řešením,“ zmínil Jiří Rusnok.

Otázkou také je, zda je správné, že vláda spojuje důchodovou reformu s postupným růstem DPH. „Je chvályhodné, že ČR chce mít jasno, jak financovat tranzitivní náklady. Nicméně spojovat zmíněné dvě reformy není příliš šťastné, jelikož tak vzniká další položka na výdajové straně veřejných financí. Logicky pak dochází k novému hledání a kompenzování v podobě příjmů. Na druhé straně je ale jednotná sazba DPH cestou správnou, byť to teoreticky s důchodovou reformou nesouvisí,“ odhadl prezident Asociace penzijních fondů.

Vladimír Kroc, Ondřej Černý, Lukáš Vincourek, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme