Rusnokova vláda by podle končícího premiéra Nečase neměla rozhodovat o Temelínu

Pokud vláda Jiřího Rusnoka nezíská ve sněmovně důvěru, neměla by podle končící premiéra Petra Nečase (ODS) rozhodovat o dostavbě Temelína. Nečas to řekl po zřejmě posledním zasedání jeho kabinetu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Temelín.

Jaderná elektrárna Temelín. | Foto: Filip Jandourek

„Pokud to bude pouze přechodná vláda bez důvěry, tak podle mého nejhlubšího přesvědčení nemá žádný mandát, a troufám si říct dokonce ani právo o tak zásadním strategickém projektu rozhodovat,“ uvedl Nečas.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) míní, že o vítězi tendru na dostavbu Temelína by měla rozhodnout až nová politická vláda. Kalousek tvrdí, že nejde jen o vybrání nejlepší nabídky, ale i o další legislativní kroky. Ty mají mimo jiné zaručit garantovanou výkupní ceny elektřiny.

„Bez garantované ceny žádný odpovědný manažer nemůže učinit takové rozhodnutí, protože riziko, že taková investice by byla nenávratná, je příliš veliké a nikdo ho nemůže nést. Tady už to není jenom hospodářské riziko, ale dokonce i trestněprávní. Platí tady i paragrafy o řádném hospodáři,“ podotkl ministr.

Dostavba Temelína by byla jednou z největších zakázek v české historii, náklady investice se odhadují na 200 až 300 miliard korun. ČEZ ve výběrovém řízení od počátku dubna jedná s americko-japonskou společností Westinghouse a česko-ruským Konsorciem MIR.1200.

Martina Spěváčková, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme