Ceny v restauracích jsou o 20 až 40 procent vyšší, než si přejí lidé. Největší rozkol je u limonád

Ceny ve stravovacích zařízeních jsou podle analýzy společnosti Data Servis o 20 až 40 procent vyšší, než by si hosté představovali. Nejvíce se realita s přáním zákazníků rozchází u limonády. Do gastronomických podniků se po omezeních spojenými s pandemií koronaviru vrátilo 90 procent lidí, zbytek si oblíbil trávení času doma. Vyplývá to z údajů, které Data Servis zveřejnil na svém webu.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Limonáda (ilustrační foto)

Cena za třetinku limonády byla v prvním kvartálu o 44 procent vyšší ve srovnání s představou hostů (ilustrační foto) | Foto: Gaj Dudka | Zdroj: Pixabay | CC0 1.0,©

Za polední menu by Češi chtěli ideálně vydat průměrně 124 korun, reálná cena na trhu v prvním čtvrtletí letošního roku však byla 145 korun. Rozdíl tedy činí 17 procent.

Průměrná cena polední nabídky přitom meziročně roste. Loni si restauratéři za oběd účtovali 141 korun, zatímco v roce 2020 polední menu stálo v průměru 133 Kč a v roce 2019 za něj lidé dali 125 korun.

Návštěvnost restaurací stagnuje. Hostů je méně než před pandemií, roli hraje inflace a zdražování

Číst článek

Za třetinku limonády ve skle by lidé optimálně zaplatili v průměru 25 korun, v prvním kvartálu ale cena činila 36 korun a byla tedy o 44 procent vyšší ve srovnání s představou hostů.

Podobný rozdíl, jen o procento nižší, byl u půllitru točené limonády. Za tu by lidé dali 30 korun, reálně přitom v uplynulém čtvrtletí stála 43 korun.

Rozdíl 29 procent v ceně společnost Data Servis zjistila u čepovaného dvanáctistupňového piva. Lidé by za půllitr chtěli platit 35 korun, gastronomové ho ale prodávali o deset korun dráž.

Růst nákladů

Z důvodu růstu cen vstupních nákladů restauratéři podle analýzy zdražili v posledním čtvrtletí loňského roku meziročně o 16 procent.

Třetina podniků je v kritické situaci a zvažuje, jestli opustí sektor gastronomie, tvrdí restauratér

Číst článek

V prvním kvartálu letošního roku pokračoval podle Data Servisu růst cen zdražováním nápojů. Nejvyšší nárůst byl u těch nealkoholických, za které si lidé v meziročním srovnání připlatili až 29 procent.

I po uvolnění protiepidemických opatření zůstává každý desátý Čech, který dříve pravidelně gastronomické podniky navštěvoval, doma.

Na stylu, kterému lidé přivykli v průběhu pandemie, oceňují podle údajů Data Servisu pohodlí, nižší náklady a to, že se setkávají jen s lidmi, se kterými chtějí.

Restaurace fungují v ČR v současné době bez zásadních omezení. Hosté pro vstup nepotřebují žádný doklad o očkování proti koronaviru nebo prodělání nemoci covid-19 jako v předchozích měsících, nemusejí v nich nosit ani respirátory.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme