Růst českého průmyslu zpomalil

Zklamání dnes pro ekonomy přinesl Český statistický úřad. Podle jeho údajů totiž český průmysl rostl v květnu jen asi o 4 a půl procenta. Ekonomové přitom očekávali růst na úrovni sedmi procent. Podle hlavního ekonoma Volks Bank CZ Vladimíra Pikory za tím ale stojí hlavně vysoká srovnávací základna z minulého roku, kdy průmysl zaznamenal růst v dvouciferných číslech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výrobní hala

Výrobní hala | Foto: Jan Rosenauer

"O tom, že se průmyslu nedaří špatně, svědčí i to, že nabírá nové lidi. Průměrný počet zaměstnanců v průmyslu vzrostl o 6400 osob. Největší poptávka po nových zaměstnancích je ve výrobě dopravních prostředků a plastů. Statistika ukazuje, že zatímco celkové tržby rostly o 7,5 procenta, tržby z přímého vývozu o 7,1 procenta. To by mohlo být signálem, že český průmysl již reaguje na slabý hospodářský růst v západní Evropě," řekl Pikora Radiožurnálu.

Statistika podle Pikory ukazuje, že problémy s vývozem mají hlavně české podniky, zatímco ty zahraniční vyvážejí bez větších problémů.

David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme