Růst HDP bude podle Klause nízký

Hlavním problémem české ekonomiky je vnější nerovnováha, která se prohlubuje i při nynějším nízkém růstu hrubého domácího produktu. Na dnešním Žofínském fóru to uvedl předseda ODS a Poslanecké sněmovny Václav Klaus s tím, že neočekává, že by se růst HDP ve 3. čtvrtletí letošního roku vymkl z rozmezí 1,0 až 2,0 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Jestli něco brzdí ekonomiku, tak je to vnější nerovnováha,“ uvedl Klaus. Podle něho však existuje jistá autonomnost vývoje ekonomiky, která zajistí pokračování ekonomického růstu, ačkoliv pouze na nízké úrovni. Česká republika však podle Klause nebude schopna dosáhnout takového rovnovážného tempa růstu HDP jako okolní transformující se státy.

Údaje o vývoji HDP ve 3. čtvrtletí zveřejní Český statistický úřad tuto středu. Analytici odhadují meziroční růst HDP v třetím čtvrtletí v průměru na 1,7 procenta. Ministr financí Pavel Mertlík v neděli řekl, že očekává „dobré číslo“.

Milan Kopp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme