Výkon české ekonomiky se v prvním čtvrtletí meziročně snížil o 2,1 procenta

Česká ekonomika v prvním letošním čtvrtletí klesla meziročně o 2,1 procenta. Proti poslednímu loňskému čtvrtletí hrubý domácí produkt klesl o 0,3 procenta. Jde o předběžný odhad, který v pátek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

Pokles ekonomiky je mírnější, než očekávali analytici (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Pokles ekonomiky je mírnější, než očekávali analytici. Ti v odhadech předpokládali, že ekonomika kvůli přetrvávajícím protipandemickým omezením klesla v prvním čtvrtletí meziročně o zhruba tři procenta a mezičtvrtletně zhruba o procento. Zpřesněné údaje o vývoji ekonomiky v prvním čtvrtletí oznámí ČSÚ 1. června.

Statistici u prvního odhadu nezveřejňují detailní hodnoty vývoje ekonomiky. Vladimír Kermiet z ČSÚ uvedl, že zpřísněná protiepidemická opatření vedla v mezičtvrtletním srovnání k dalšímu propadu spotřebních výdajů domácností. K poklesu přispěla i zahraniční poptávka, kdy se ve srovnání s koncem loňského roku nedařilo udržet rekordní vývozy zboží.

Tuzemská ekonomika se loni propadla o 5,6 procenta. HDP klesl nejvýrazněji od vzniku Česka

Číst článek

Ve čtvrtém čtvrtletí loni se HDP meziročně snížil o 4,8 procenta, ve srovnání se třetím čtvrtletím ale stoupl o 0,6 procenta. Za celý loňský rok se česká ekonomika propadla o 5,6 procenta.

Epidemie koronaviru začala českou ekonomiku ovlivňovat už v prvním čtvrtletí loňského roku. První případy epidemie se v zemi objevily 1. března, stát poté v březnu začal zavádět omezení obchodu, služeb či pohybu lidí.

V loňském prvním čtvrtletí ekonomika klesla meziročně o 1,8 procenta, nejhorší propad byl patrný ve druhém čtvrtletí, a to o více než desetinu. Meziroční pokles následoval i ve třetím a čtvrtém čtvrtletí.

Také v mezičtvrtletním srovnání bylo nejhorší loňské druhé čtvrtletí, kdy ekonomika propadla proti prvnímu kvartálu o 8,7 procenta. Ve třetím a čtvrtém čtvrtletí se mezičtvrtletně HDP zvyšoval.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme