Růst japonské ekonomiky 'bude mít krátkodobý globální dopad'

Japonské hospodářství v prvním čtvrtletí posílilo o 1,2 procenta. To je nejvíce za poslední tři čtvrtletí. Vyplývá to z dnes zveřejněného předběžného odhadu. Podle něj se druhá největší ekonomika světa opírala v období od ledna do března zejména o vývoz. A i proto japonská burza dnes po ránu ztrácela - japonské akcie uzavřely na tříměsíčním minimu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tokio

Tokio | Foto: Petr Veber | Zdroj: Český rozhlas

Zprávu o růstu HDP totiž zastínily obavy z dalšího vývoje v Evropě a související strach z toho, co krize eurozóny bude znamenat pro globální ekonomiku. Podle analytika České spořitelny Luboše Mokráše snižují pozitivnost dnešní zprávy o růstu japonské ekonomiky ještě dvě věci.

„Jednak to, že růst HDP byl poněkud nižší, než se očekávalo a ještě významnější negativum je, že velmi slabá zůstává japonská domácí poptávka. A dokud se tato nezačne zvyšovat, tak japonský růst nebude udržitelný a bude záviset na růstu v okolních státech,“ řekl Mokráš Rádiu Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Japonská ekonomika v 1. čtvrtletí posílila. Téma pro analytika České spořitelny Luboše Mokráše na Rádiu Česko.

Z tohoto důvodu je podle něj pro svět daleko podstatnější evropská krize než nynější japonský růst. „Data, která Japonsko zveřejnilo budou mít poměrně krátkodobý dopad a svět se zase bude soustřeďovat na vývoj v Evropě.“

Podle analytika by na trzích v Evropě mělo po včerejšku, kdy Německo zakázalo nahé prodeje - spekulaci na pokles ceny - a následoval úprk investorů z Evropy, dojít k nějaké mírné korekci.

„Ta německá reakce byla hodně psychologická. Opatření sice nasvědčuje tomu, že německá vláda je hodně nervózní, ale nebude to mít nějaký velký přímý dopad na trhy. Takže myslím, že dnes by je to už příliš ovlivňovat nemělo,“ uvedl.

Podle něj by měla také pokračovat stabilizace eura, které se včera kvůli zákazu nahých prodejů propadlo na čtyřleté minimum, na něm se pak v noci na dnešek stabilizovalo.

„Může dojít ještě k mírnému posílení eura. Proti euru by mohly působit rozpory mezi evropskými státy, kdy Německo nekonzultovalo svoje opatření s ostatními členy EU. Ta nejednotnost by mohla komplikovat další pomoc euru,“ domnívá se analytik.

Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme