Růst Německa i celé EU prudce zpomalil

Růst ekonomiky v Evropě prudce zpomalil. Hrubý domácí produkt zemí sedmadvacítky ve druhém čtvrtletí stoupl jen o dvě desetiny procenta. Stejný výsledek mezičtvrtletně zaznamenala i eurozóna. Za první čtvrtletí byl přitom růst čtyřnásobný - ekonomika tehdy rostla o osm desetin. Důvodem je především mimořádně slabý výkon Německa.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze, hospodářství (ilustrační foto)

Peníze, hospodářství (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Ekonomika Německa mezičtvrtletně prakticky stagnovala, tamní HDP stoupl o jedinou desetinu procenta. Růst ve Francii se pak zcela zastavil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik Petr Robejšek v poledních Ozvěnách dne Radiožurnálu

Dnešní čísla negativně překonala i dřívější pesimistické odhady, ekonomický a politický analytik Petr Robejšek je ale nepovažuje za překvapivá.

„Německá konjunktura je zcela izolovaný jev, který nemá nic společného s tím, čemu se často připisoval význam překonání hospodářské krize. Naopak souvisí s jejími příčinami a důsledky,“ uvedl Robejšek.

Za hlavní příčinu zpomalení německé ekonomiky označil katastrofální krizový management evropských lídrů. Na prvním místě jmenoval Angelu Merkelovou, která podle Robejška jako kancléřka země zcela závislé na světovém obchodu selhala.

„Vždy znovu se svými plány a návrhy, s nimiž jela na ten či onen summit, narazila na tvrdý odpor, který zřetelně nebyla schopna překonat, a tudíž vždycky znovu ustoupila. Tohle samozřejmě reflektuje hospodářství, které už potom není schopné jen tak investovat a doufat v budoucnost a čínské importy, nýbrž si uvědomuje, že její vlastní vláda není schopna zařídit plánovatelné a stabilní prostředí. To vede k tomu, že lidé jsou opatrnější,“ míní Petr Robejšek.

Právě Německo, které je největší evropskou ekonomikou, má zásadní vliv i na další země Evropské unie. Slábnoucí německý růst se podle analytiků časem projeví v Česku, které je s Německem existenčně svázané. Zatím česká ekonomika rostla - oproti předchozímu čtvrtletí o 0,2 procenta, meziročně pak o 2,4 procenta.

Ondřej Houska, Martin Hromádka, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme