Růst polské ekonomiky zpomaluje. Pokles čeká i Německo a Česko

Polská ekonomika roste nejméně za poslední tři roky. Loni se HDP zvýšil jenom o dvě procenta a centrální banka zřejmě bude dál snižovat úrokové sazby, aby se ekonomika nedostala do recese. Nepříznivý vývoj v Polsku ovlivňuje slabší domácí poptávka nebo pokles v průmyslu a ve stavebnictví.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Provoz v automobilce

Provoz v automobilce | Foto: Comstock Images

Vedle zmíněných důvodů je pro Polsko a pro celou střední Evropu také důležité, co se děje v Německu. Poslední statistiky ukazují, že tuto zemi čekají těžké časy. Německá ekonomika už neroste takovým tempem jako v minulých letech.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vývoji ekonomik ve střední Evropě mluvil Jan Beneš

Doslova pesimistické odhady jsou také pro letošní rok. Například německá vláda odhaduje růst o pouhé čtyři desetiny procenta. Ve své prognóze jsou o něco mírnější zástupci firem, kteří odhadují, že HDP se zvýší o osm desetin procenta. Očekávají hlavně vysokou poptávku po německém zboží, a to spíš od obchodních partnerů, kteří jsou mimo eurozónu.

Pokles pociťuje také Česko, protože Německo je klíčovým obchodním partnerem českých firem. Odborníci se nejvíce obávají dopadů hospodářské politiky. Mnozí z nich varují před tím, že lidé budou méně investovat a utrácet. Nákupy odloží na pozdější dobu nebo o zboží ztratí zájem úplně.

Podle hlavního ekonoma Next Finance Vladimíra Pikory se to odrazí nejenom v maloobchodních tržbách, ale také v automobilovém průmyslu, který je jedním z tahounů české ekonomiky. A proto odhaduje další mírný pokles HDP:

„Já nevidím zvenčí nějaké pozitivní stimuly, které by pomohly české ekonomice, aby začala růst. Naopak zde vidím celou řadu negativ. Ať už to jsou vyšší daně, ať už je to pesimismus spotřebitelů nebo investorů.“

Ministerstvo financí odhaduje, že český HDP letos poroste o sedm desetin procenta a příští rok skoro o dvě procenta. Česká národní banka je o něco pesimističtější. Růst české ekonomiky pro letošní rok nebude vyšší než dvě desetiny procenta.

mkp, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme