Růst českého průmyslu v únoru zpomalil na 2,7 procenta

Meziroční růst průmyslové výroby v Česku v únoru zpomalil z lednových 5,6 procenta na 2,7 procenta. Oznámil to v pátek Český statistický úřad. K růstu přispěla podle statistiků hlavně kovovýroba nebo výroba elektrických zařízení. Meziměsíčně průmyslová produkce o 1,2 procenta klesla.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Současný ekonomický model se podle Klimeše vyčerpal. „Pokud chceme vyšší mzdy, potřebujeme jinou ekonomiku, ale i daně a sociální systém,“ tvrdí. (ilustrační foto)

Ilustrační foto | Zdroj: Reuters

Růst průmyslu zpomalil podle ČSÚ hlavně kvůli nižší výrobě elektrické energie, která souvisí s plánovanými odstávkami některých provozů. "Růst tentokrát nepodpořil ani automobilový průmysl, který stagnoval. Dobrá zpráva ale je, že se v průmyslu dál zvyšoval počet nových zakázek, rostla zaměstnanost i mzdy," sdělil ředitel sekce produkčních statistik ČSÚ Jan Ernest.

Ceny benzinu a nafty rostou už druhý týden po sobě, litr Naturalu 95 stojí 30,74 korun

Číst článek

Také v příštích měsících je pravděpodobné, že průmyslová výroba bude šlapat na brzdu,“ uvedla analytička Komerční banky Monika Junicke. Dlouhodoběji však očekáváme, že průmyslová výroba bude nadále podpořena jak vyšší domácí investiční aktivitou, tak i zakázkami ze zahraničí, a tak by si průmysl mohl v letošním roce připsat až šest procent, doplnila.

V únoru si meziročně v průmyslu polepšila zejména odvětví výroby kovových konstrukcí a kovodělných výrobků a výroby elektrických zařízení, kde produkce rostla shodně o 7,4 procenta. Stoupla také například výroba strojů a zařízení, a to o 5,9 procenta.

Pokles naopak ČSÚ zaznamenal ve výrobě a rozvodu elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu o tři procenta, u těžby a dobývání o 13,9 procenta a u oprav a instalací strojů o 7,1 procenta.

Kromě celkové produkce stouply oproti loňskému únoru i tržby z průmyslové činnosti o 1,1 procenta a hodnota nových zakázek o 4,1 procenta. Třeba v kovovýrobě stoupla hodnota zakázek o 11,8 procenta, zatímco klesla o 21,4 procenta u výroby ostatních dopravních prostředků a zařízení.

V únoru rostl také počet zaměstnanců průmyslových podniků a výše jejich mezd. Ve firmách s 50 a více zaměstnanci v průmyslu přibylo meziročně pracovníků o dvě procenta a průměrná hrubá měsíční mzda v těchto průmyslových podnicích vzrostla o 7,3 procenta na 30 282 korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme