Růst průmyslové výroby v Česku se zpomaluje

Tempo růstu průmyslové výroby v České republice se zpomaluje. Podle údajů statistického úřadu v březnu zvolnilo na jednu desetinu procenta, zatímco ještě v únoru rostl průmysl meziročně téměř o 6 procent. Na horším výsledku se negativně projevila vysoká srovnávací základna z loňského roku a také to, že letošní březen měl o jeden pracovní den méně než ten loňský.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

automobilka TPCA v Kolíně

automobilka TPCA v Kolíně | Foto: TPCA

Vliv statistických faktorů si ekonomové sice uvědomují, přesto jsou podle nich tyto výsledky varováním. Může to znamenat, že českému průmyslu dochází dech. Obává se toho i hlavní ekonom Živnobanky Patrik Rožumberský.

"Výsledek byl pro ekonomy jednoznačným zklamáním. Jedná se v podstatě o nejslabší růst od srpna 2002, kdy na průmysl těžce dolehl dopad povodní. Na slabém růstu produkce se v březnu podepsaly i dva statistické faktory. Prvním z nich byl nižší počet pracovních dnů ve srovnání s březnem minulého roku, druhým vysoká srovnávací základna. I přes tyto jednorázové negativní jevy se zdá, že průmyslu, který byl motorem hospodářského růstu v posledních několika letech, pomalu dochází pára," vysvětlil obavy ekonomů Rožumberský.

Rožumberský zatím ale zůstává optimistou, protože některé pozitivní tendence přetrvávají: "Reálné tržby se v březnu zvýšily o 1,7 desetin procenta, což v porovnání s tempem růstů výroby svědčilo o tom, že produkty se podařilo prodat a podnikům se netvořily zásoby. V dalších čtvrtletích bude průmysl tížit vysoká srovnávací hladina z loňska. Obavy posílily také údaje o průmyslových zakázkách. Nové zakázky totiž meziročně poklesly o jedno procento. Předpokládáme však, že produkce nové automobilky v Kolíně a jejích subdodavatelů udrží letošní růst průmyslové výroby na úrovni 5 až 6 procent."

Jitka Hanžlová, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme