Růst stavebnictví v září zpomalil

České stavebnictví stále roste, ale pomaleji než doposud. V září své tempo růstu zpomalilo na 3,2 procenta, oznámil dnes Český statistický úřad. Ještě v srpnu přitom stavební výroba rostla tempem 9,4 procenta a za první tři čtvrtletí se zvýšila o více než 11 procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavební práce

Stavební práce | Foto: Jan Rosenauer

Co tak výrazné snížení tempa růstu stavebnictví způsobilo, Radiožurnálu vysvětlil hlavní ekonom HVB bank Pavel Sobíšek. "Nepochybně souvisí se zvýšením daně z přidané hodnoty na stavební práce od května, které jednak zkoncentrovalo objem letošních naplánovaných stavebních prací do prvních měsíců roku, jednak vede celkově k nižší poptávce," řekl Sobíšek.

Úřady v září vydaly 14.958 stavebních povolení, z toho 7625 pro nové stavby. Hodnota povolených staveb dosáhla 29,5 miliardy korun, z toho na nové stavby připadlo 19,5 miliardy korun. Za zvýšením hodnoty stálo povolení výstavby dalších dálničních staveb a obchodních a společenských center.

Stavební úřady ale ve třetím čtvrtletí vydaly o 5,4 procenta méně stavebních povolení, hodnota staveb se proti loňsku nezměnila. Snížil se i počet povolené výstavby bytů, úřady vydaly o 4,1 procenta méně povolení než loni v červenci až září. Nejvíce bytů se nadále staví v okolí velkých měst, zejména Prahy, a ve Středočeském kraji.

Podle dřívějších odhadů analytiků stavební výroba letos překoná rekord z loňska, kdy si polepšila o 8,9 procenta. Většina očekává růst kolem deseti procent, některé odhady počítají s růstem až o 12 procent. Stavební výrobě se daří mimo jiné díky oživení ekonomiky, nízkým úrokovým sazbám i přílivu zahraničních investic.

Martin Hromádka, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme