Ruští inspektoři hrozí českým vývozcům květin embargem

Ruská veterinární inspekce pohrozila českým vývozcům květin. Obvinila je, že navzdory varování dál přeprodávají do Ruska řezané květiny z Nizozemska. Ty Rusko zařadilo na seznam západních zemědělských produktů, které mají zapovězený přístup na ruský trh. Oficiálně je to z hygienických důvodů, Moskva ale zákazem především reaguje na západní sankce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský pouliční prodavač květin a zeleniny (ilustrační foto)

Ruský pouliční prodavač květin a zeleniny (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Ruské úřady tvrdí, že květiny z Nizozemska přenáší hmyzí škůdce. A že u některých lidí vyvolaly alergické reakce. Koncem července Rusko vyzvalo evropské národní úřady, aby při přeprodávání nizozemských květin do Ruska nevydávaly fytosanitární osvědčení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ruská inspekce pohrozila českým vývozcům květin embargem. Více o tématu s místopředsedou Asociace exportérů Otto Daňkem

Inspektor českého Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského Vladislav Rašovský už minulý týden potvrdil, že osvědčení nevydávají. „Nevydáváme pouze na květiny původem z Holandska, tedy vypěstované v Holandsku.“

Ruská inspekce dnes prohlásila, že úřady evropských zemí tento slib neplní. A že tedy možná zakáže dovozy květin i z těchto zemí. Především prý z České republiky a ze Slovenska.

Zákaz dovozu květin by podle místopředsedy Asociace exportérů Otto Daňka nemělo český export výrazně postihnout:

„Pokud se na to podíváme globálně, tak si myslím, že je to hodnota, která je marginální z pohledu českého exportu. Může to ale negativně ovlivnit jednotlivé podniky a podnikatele, to určitě ano. Z celkového pohledu exportu si nemyslím, že by to mělo zásadně ovlivnit celkové výsledky naší republiky.“

Asociace už před rokem varovala exportéry, aby ruské embargo neobcházeli. „Říkali jsme jim, že si to každá ze stran pohlídá. Navíc že přijdou o zboží i peníze,“ uvádí Daněk.

Podle Daňka je možné například u zemědělských výrobků pomocí moderních metod zjistit, kde byly vypěstovány.

Ruské úřady při kontrolách přitvrzují

Rusko přitvrzuje při kontrolách i ostatního dováženého zboží. Ničí polská jablka, ovoce z jižní Evropy a včera i 20 tun rajčat z Česka, která byla označená jako reexport původem z Makedonie. Zásilka měla potřebná osvědčení a potvrzení. Dodavatelská firma sice sídlí v České republice, jednatel má ale ruské občanství.

Ruský příkaz k likvidaci potravin platí od začátku srpna. Ruská policie se už například pochlubila, že "rozbila" mezinárodní konspirační síť, která pašovala do země zakázané západoevropské potraviny, především sýry.

Při razii policisté prohledali 17 domů, obchodů a kanceláří, kde našli 470 tun z Evropy dovezeného syřidla, které je potřeba k výrobě sýrů. Zatkla 6 lidí.

Drastická zpráva přišla ze západu Ruska. Tam podle ochránců zvířat celníci spálili zaživa několik desítek živých káčat, protože měla podezřelý původ. Celníci se brání, že mláďata před usmrcením uspali.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme