Ruzyňské letiště bude mít další runway

Zhruba za dva roky má začít na pražském ruzyňském letišti výstavba v pořadí třetí vzletové a přistávací dráhy. To je podle ministra dopravy Milana Šimonovského hlavní důvod, proč bude navrhovat na přelomu roku vládě transformaci státního podniku Česká správa letišť na akciovou společnost.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Boeing 747 Jumbo Jet

Boeing 747 Jumbo Jet | Foto: The Boeing Company

Tuto zásadní změnu ve fungování firmy už podle ministra její management intenzivně připravuje: "Musíme připravit tranformaci státního podniku na obchodní společnost, prodej části akcií nebo uvedení nové emise akcií. Záleží na potřebě společnosti, protože tyto finanční zdroje budou použity k rozvoji letiště, zejména k výstavbě nové vzletové a přistávací dráhy. To, očekávám, že bude za dva roky."

Šimonovský tak odmítl spekulace, které se objevily v souvislosti s chystaným prodejem Českých aerolinií, s nímž se počítá v příštím volebním období. Stát zatím nebude hledat pro Českou správu letišť strategického partnera jako pro aerolinie.

Jak řekl ministr, Ruzyně je naším jediným velkým mezinárodním letištěm, a toho bychom si podle něj měli vážit. Stejně tak nechce současná vláda ztrácet kontrolu ani nad Řízením letového provozu, což je další státní podnik se sídlem v pražské Ruzyni.

Milan Kopp, Pavel Otto Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme