RWE a EON plánují masivní výstavbu jaderných elektráren ve Velké Británii

Do roku 2030 by Britové měli zprovoznit 6 nových jaderných elektráren. Podle odhadů odborníků potřebuje Velká Británie zhruba 10-16 nových jaderných reaktorů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna. Ilustrační foto.

Jaderná elektrárna. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Poslední jaderný reaktor byl ve Velké Británii naposledy otevřen v roce 1995. V Londýně dnes začala konference o jaderné energii pro Británii.

Na konferenci se debatuje mimo jiné o energetické politice vlády Velké Británie. Podle analytika společnosti ENA Jiřího Gavora je nyní právě rozvoj jaderné energetiky současným vládním kabinetem skutečně podporován.

Přehrát

00:00 / 00:00

Konference o jaderné energii ve Velké Británii očima analytika společnosti ENA Jiřího Gavora.

"V případě nových plánovaných elektráren ale půjde spíše o investice komerčních firem, a to zejména německých gigantů RWE a EON. Obě společnosti kvůli zmiňovaným projektům založili konsorcium Horisont nuclear power. Zájem o výstavbu jaderné elektrárny má také francouzský významný energetický hráč EDF," upřesnil Gavor Rádiu Česko.

Nemalá investice

Zmiňované německé společnosti plánují investovat do rozvoje jaderné energie na území Velké Británie až 15 miliard liber, přičemž první reaktor hodlají vybudovat v roce 2025. "Jestliže by konsorcium uskutečnilo celý plánovaný projekt, částka, kterou by proinvestovalo by byla až několikanásobně větší," míní analytik společnosti ENA.

Že jaderná energetika nebude hlavní součástí energetického mixu ve Velké Británii je více než jasné. Podle Jiřího Gavora je totiž podíl jaderné energie na celkovém energetickém koláči zhruba dvacetiprocentní. "Pro srovnání, v ČR je to okolo 30 procent, přičemž prvenství drží Francie s 80 procenty," vypočítává Gavor a dodává:

"Britská vláda navzdory podpoře jádra klade důraz hlavně na alternativní zdroje energie."

Lukáš Vincourek, Magdaléna Trusinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme