RWE porušila slib a znovu zdraží plyn. Letos už počtvrté

Společnost RWE od 19. prosince zdraží plyn domácnostem v průměru o 9 procent. Zdůvodňuje to oslabením koruny vůči americkému dolaru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plyn

Plyn | Foto: Tomáš Adamec

RWE, která zásobuje plynem asi dva miliony českých domácností, letos zdražuje plyn již počtvrté. Za rok tak firma zvýšila cenu téměř o 30 procent.

Domácnost, která na plynu vaří, ohřívá vodu a topí jím, bude platit až o 240 korun měsíčně více. Lidem, kteří na plynu jen vaří, se účet zvýší jen o asi o 11 korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Světa o deváté byl analytik společnosti ENA Jiří Gavor

Přestože ještě na začátku září firma slibovala, že ve čtvrtém čtvrtletí zdražovat nebude, zvýšila cenu už v listopadu a to v průměru o 5 procent.

„Začaly se nám výrazně prodražovat nákupy zemního plynu ze zahraničí, a proto jsme museli sáhnout k tomuto nepopulárnímu opatření. Ve chvíli kdybychom neuspíšili tuto změnu ceny, tak bychom generovali ztráty v RWE Transgas ve výši několika stovek milionů korun,“ zdůvodnil další zdražení mluvčí RWE Martin Chalupský.

Plyn v říjnu zdražila o 5 procent také Pražská plynárenská. Třetí velká plynárenská firma působící na českém trhu, německý E.ON, zvedla ceny v červnu o 7 procent a další zdražení zatím nechystá.

Menší dodavatelé možná zlevní

Energetický expert konzultační firmy ENA Vladimír Štěpán se nad výší zdražení podivuje. „Na celkové ceně plynu pro domácnosti má poměrně výrazný podíl cena za kapacitu a tam se očekává, že příští rok cena těchto poplatků klesne. Těch 9 procent je hodně a osobně bych očekával, že to zvýšení bude třeba 5 procent.“

Dá se prý očekávat, že řada poskytovatelé plynu, kteří surovinu nakupují výhodně na burze, od příštího roku naopak zlevní.

„Oslabování koruny a zpevňování kurzu dolaru se na tuto společnost promítá poměrně výrazně. Problém je v tom, že ostatní dodavatelé nebudou v tak nevýhodné pozici a myslím si, že někteří z nich mohou ceny plynu od ledna naopak zlevnit. Výsledkem asi bude určitá ztráta podílu na trhu ze strany RWE,“ předpokládá Vladimír Štěpán a souhlasí s ním i analytik společnosti ENA Jiří Gavor:

"Jiní dodavatelé, kteří nejsou vázáni kontraktačními závazky, toho zřejmě využijí a jejich zdražení bude buď mírnější nebo možná i žádné.“

ČRo 1 - Radiožurnál, Tomáš Medek, Jan Richter, Michaela Vydrová, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme