RWE prý zneužívala své postavení na trhu. ÚOHS jí vyměřil čtyřicetimilionovou pokutu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) vyměřil plynárenské společnost RWE pokutu skoro 40 milionů. Firma prý zneužívala mezi lety 2004 a 2006 své dominantní postavení na trhu s plynem, když zvýhodňovala své regionální distributory.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plynový vařič. Ilustrační foto

Plynový vařič. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

„Bylo to období, kdy na trh distribuce plynu mohla vstoupit konkurence a kdy si odběratelé mohli zvolit, jaký distributor jim bude plyn dodávat. A v tomhle obdobní společnost RWE dávala výhodnější podmínky svým vlastním distributorům oproti distributorům na ní nezávislým,“ říká místopředseda antimonopolního úřadu Michal Petr.

Úřad o tom, že firma zneužívala své dominantní postavení na trhu, rozhodl už dříve, až do loňského roku však případ přezkoumávaly soudy.

„Nejvyšší správní soud potvrdil, že společnost RWE porušila zákon, ale zrušil pokutu, která byla uložena. A úřad tímto rozhodnutím z konce minulého roku rozhodl znovu o pokutě a uložil pokutu ve výši necelých 40 milionů korun,“ dodává Michal Petr.

Rozhodnutí antimonopolního úřadu zatím není pravomocné, je možné proti němu podat rozklad. Společnost RWE podle mluvčího Martina Chalupského zatím neví, jak bude reagovat.

„Toto aktuální rozhodnutí antimonopolního úřadu budeme teprve analyzovat,“ podotýká Chalupský. Rozhodnout chce plynárenský gigant do konce ledna.

Petra Hosenseidlová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme