RWE Transgas od července zdraží plyn

Za plyn si připlatíme od července v průměru o 2 procenta víc. To se u domácností, které používají plyn na topení, ohřev vody a vaření, projeví nárůstem ročních nákladů zhruba o 379 korun. Živnostník s roční spotřebou 100 megawatthodin zaplatí ročně zhruba o 1700 korun navíc.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

hořící plyn

hořící plyn | Foto: MORA Moravia, a. s.

Oznámila to společnost RWE Transgas, která ovládá většinu domácího trhu s plynem, s výjimkou Prahy a jižních Čech. Analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka předpokládal, že v dalším čtvrtletí firma ceny spíše sníží.

"Je to trošku překvapující rozhodnutí, zřejmě většina spotřebitelů očekávala, že právě v tom třetím kvartálu bude RWE rozpouštět zisky z minulých období, které se měly pohybovat v řádech 100 milionů korun, takže neočekával jsem, že se cena bude zvyšovat. Naopak, predikoval jsem dvouprocentní pokles. Z dlouhodobého hlediska vidím, že liberalizace trhu naprosto nefunguje a ty ceny budou spíše stoupat."

Podle člena představenstva RWE Transgas Milana Kajtmana ceny plynu rostou kvůli nepříznivému vývoji cen ropných produktů a černého uhlí na světových trzích: "Je pravdou, že koruna vůči v tom období určitě výrazně posílila, ale ten růst olejů byl takový, že to nedokázala negovat."

Dříve ceny plynu stanovoval Energetický regulační úřad, teď je určuje sama společnost. Domácnosti si také mohou vybrat, od koho budou plyn odebírat. Vzhledem k silnému postavení RWE ale podle analytiků konkurence existuje spíše na papíře.

Milan Kopp, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme