RWE zlevňuje zemní plyn. Chce tím zabránit radikálnímu odlivu zákazníků

Společnost RWE, největší dodavatel zemního plynu v Česku, ohlásila od května desetiprocentní snížení cen. Důvodem je velká konkurence – odběratelé si mohou vybrat ze tří desítek dodavatelů. Zákazníci hledají toho nejlevnějšího, což RWE rozhodně není.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plyn - hořící sporák

Plyn - hořící sporák | Foto: Ladislav Bába

Člen představenstva RWE Česká republika Tomáš Varcop v rozhovoru deníku Právo přiznává, že firma loni kvůli cenám přišla o 250 tisíc zákazníků. To je velká většina z celkového počtu 350 tisíc odběratelů, kteří u nás loni změnili dodavatele plynu.

V současnosti má RWE více než milion a půl zákazníků, což odpovídá asi 44 procentům podílu na trhu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci na trhu s plynem mluvil redaktor Jan Beneš

Jak konkrétně se snížení cen projeví na účtech odběratelů, záleží především na jejich spotřebě. Například domácnost, která žije v rodinném domě a její roční spotřeba je 25 MWh, může letos ušetřit víc než 5 tisíc korun. Domácnost v bytě pak za roční spotřebu kolem 12 MWh zaplatí za rok zhruba o 2,5 tisíce méně.

„Jsme na plně konkurenčním trhu a lze očekávat, že konkurenti budou na náš krok reagovat, protože my jsme se v tuto chvíli cenově dostali pod většinu jiných dodavatelů, kteří se vyskytují na českém trhu,“ říká mluvčí RWE Martin Chalupský.

Ostatní dodavatelé zatím vyčkávají

Konkurenti RWE zatím vyčkávají. Například E.On ceny plynu od prvního května měnit nebude. ČEZ se zatím nerozhodl, jak na krok RWE zareaguje. A Pražská plynárenská ke zlevnění podle mluvčího Miroslava Vránka přistoupila už před několika měsíci.

„Pražská plynárenská nabízí levnější plyn zákazníkům již delší dobu, chtěli jsme jim ho nabídnout na zimní sezónu, už od přelomu minulého roku a letošního roku nabízíme plyn levnější o 6,5 procenta,“ připomíná Vránek

Přehrát

00:00 / 00:00

Moderátorka Veronika Sedláčková se na rozhodnutí firmy RWE ptala analytika společnosti ENA Jiřího Gavora

Pražská plynárenská má v současnosti 420 tisíc zákazníků. Boj o ně ale bude na celém trhu podle některých analytiků ještě pokračovat. Své ztracené zákazníky bude chtít získat zpět právě i RWE, jenom loni jich od firmy kvůli vyšším cenám odešlo 250 tisíc. Klesá také podíl společnosti na trhu s plynem, během jednoho roku se snížil o 11 procentních bodů.

„Jen za loňský rok zhruba 350 tisíc zákazníků se odhodlalo k přechodu k jiné společnosti, což právě takovéto silné hráče, jako je RWE, velmi znepokojilo. Proto tedy přichází tato společnost s novou nabídkou. Dá se však očekávat, že k úpravám podmínek dojde i u dalších dodavatelů,“ vysvětluje analytik Jiří Šimara ze společnosti Cyrrus.

Jiří Gavor z poradenské firmy ENA neočekává, že reakce konkurence přijde okamžitě.

„Konec konců nyní je konec topné sezóny, plynu se bude v následujících měsících spotřebovávat méně. Ale na podzim, když se bude zase rozhodovat - mnozí odběratelé se rádi rozhodují ke konci roku -, nepochybuji, že mnozí dodavatelé přijdou zase s lákavějšími nabídkami,“ říká Gavor.

Cena by neměla být hlavním kritériem

S dalším zostřením konkurenčního prostředí se podle expertů bude stupňovat tlak některých podomních prodejců. Odborníci doporučují, aby si spotřebitelé každou smlouvu před jejím podepsáním nejdříve řádně přečetli.

Cena by navíc pro zákazníky neměla být tím hlavním kritériem při výběru, dodavatelé nabízejí nejrůznější bonusy a doplňkové služby. Roli hraje i důvěryhodnost společnosti a podmínky smlouvy.

Jaroslav Skalický, mta, Jan Beneš, Iva Menšíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme