Britští piloti Ryanair plánují stávku. Důvodem jsou spory o pracovní podmínky s vedením aerolinek

Britští piloti irských nízkonákladových aerolinek Ryanair hodlají stávkovat kvůli sporu ohledně pracovních podmínek a mezd. Odborový svaz britských pilotů BALPA ve středu uvedl, že piloti nejprve uskuteční dvoudenní stávku, která začne 22. srpna. Další protest by se měl konat 2. až 4. září.

Dublin Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ryanair (ilustrační foto)

Piloti nízkonákladové společnosti Ryanair začnou stávkovat koncem srpna. | Foto: Wolfgang Rattay | Zdroj: Reuters

Plánované stávky znamenají dílčí prohru pro vedení podniku, které v posledních měsících uvádělo, že vleklé spory s piloty a palubním personálem z velké části vyřešilo, uvedla agentura Reuters.

Pro stávku se v hlasování vyslovilo téměř 80 procent pilotů Ryanairu sdružených ve svazu BALPA. Ryanair však uvedl, že celkově stávku podporuje méně než třetina pilotů. Dodal, že vyzval odboráře k návratu k jednacímu stolu. Stávky podle podniku způsobí zbytečné komplikace cestujícím.

Ryanair zlevnil letenky o šest procent, ve čtvrtletí tak firmě klesl zisk na šest miliard korun

Číst článek

Ryanair se koncem roku 2017 poprvé ve své více než třicetileté historii rozhodl uznat odborové svazy, aby tak odvrátil hromadné stávky. BALPA však tvrdí, že rozhovory odborářů s vedením podniku v řadě zemí nepřinesly žádný významnější pokrok.

O možné stávce nyní hlasují rovněž irští piloti Ryanairu, výsledky tohoto hlasování by mohly být známy v pátek. Irský odborový svaz IALPA uvedl, že mezi piloty kvůli nedostatečnému pokroku v mzdových jednáních vládne „frustrace a zklamání“.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme