Ryanair musí odškodnit cestující za komplikace při výbuchu sopky Eyjafjallajökul, rozhodl SDEU

Irská nízkonákladová letecká společnost Ryanair musí odškodnit cestující, kterým aerolinky zrušily let kvůli výbuchu islandské sopky Eyjafjallajökul v roce 2010. Rozhodl o tom Soudní dvůr Evropské unie. Ve svém průlomovém rozhodnutí obecně uvedl, že letecké společnosti jsou povinny postarat se o své pasažéry i za tak výjimečných okolností, jako je sopečná erupce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výbuch islandské sopky Eyjafjallajökull na jaře 2010

Výbuch islandské sopky Eyjafjallajökull na jaře 2010 | Foto: licence Creative Commons Attribution 3.0 Unported, Henrik Thorburn

„Pro pasažéry je to dobrá zpráva,“ komentovala rozsudek Gillian Edwards z Asociace britských cestovních kanceláří. O tom, kolik budou společnosti konkrétním cestujícím nakonec platit, rozhodnou až soudy v jejich zemích.

Na soudní dvůr se před časem obrátila Denise McDonaghová, která se vinou kolapsu letecké dopravy pří výbuchu islandské sopky Eyjafjallajökul v roce 2010 nevrátila domů do Dublinu. Týden navíc, který nedobrovolně strávila v Portugalsku, ji přišel na 1130 eur za ubytování, stravu a dopravu. Ryanair jí podle rozhodnutí SDEU musí pobyt v zemi proplatit.

„Aerolinky by neměly být nuceny platit kompenzace, když zdržení nebo rušení letů není v jejich moci,“ myslí si ale ředitel společnosti Ryanair Michael O´Leary s tím, že rozhodnutí aerolinky považují za diskriminaci.

Irská letecká společnost argumentuje tím, že například pasažérům vlakové dopravy se v podobných výjimečných případech proplácí pouze jízdenka.

Jaromír Marek, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme