Ryanair zlevnil letenky o šest procent, ve čtvrtletí tak firmě klesl zisk na šest miliard korun

Čistý zisk irské nízkonákladové letecké společnosti Ryanair Holdings v prvním finančním čtvrtletí klesl o 21 procent na 243 milionů eur (6,2 miliardy korun). Na hospodářské výsledky podniku měly negativní vliv nižší ceny letenek a vyšší náklady na pohonné hmoty, uvedla v pondělí firma.

Tento článek je více než rok starý.

Dublin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

2019-07-17t000000z_1_190729-103618_nkr.JPG

Společnost Ryanair působí rovněž v České republice, kde jí podle počtu cestujících patří třetí příčka za Českými aeroliniemi a Smartwings. (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Ve čtvrtletí, které skončilo 30. června, Ryanairu klesla průměrná cena letenek o šest procent. S podobným poklesem navíc firma počítá i ve zbytku léta. Odhad celoročního zisku nicméně Ryanair ponechal beze změny v rozmezí od 750 milionů do 950 milionů eur.

Boeing varoval, že se propadne do hluboké ztráty. Kvůli problémům odepsal desítky miliard

Číst článek

Cena akcií společnosti Ryanair, která je největším nízkonákladovým leteckým přepravcem v Evropě, se během dvou let propadla téměř o polovinu. Za jejím poklesem stojí nadbytečné kapacity v Evropě, připravovaný odchod Británie z Evropské unie a problémy s letouny Boeing 737 MAX, jejichž provoz i dodávky byly po dvou tragických nehodách pozastaveny.

Omezení boeingů

Ryanair patří mezi největší zákazníky společnosti Boeing a do příští letní sezony měl mít od této americké firmy připraveno 58 letounů 737 MAX. Aerolinky však nyní očekávají, že první letoun 737 MAX obdrží nejdříve v lednu a že do příští letní sezony jich budou mít pouze 30, uvedla agentura Reuters.

Společnost Ryanair působí rovněž v České republice, kde jí podle počtu cestujících patří třetí příčka za Českými aeroliniemi a Smartwings. Do budoucna zástupci firmy avizovali ambici stát se jedničkou na tuzemském trhu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme