S akciemi spořitelny se už opět obchoduje

Pražská burza i RM-Systém po několikahodinovém zákazu obnovily obchodování s akciemi České spořitelny. Burza obchody ráno pozastavila kvůli obavám z nedostatku informací o záměrech společnosti AVS. Ta je většinovým akcionářem Erste Bank Sparkassen, která vlastní 52procentní podíl ve spořitelně. Společnost AVS ráno požádala Komisi pro cenné papíry o schválení záměru skoupit od ostatních akcionářů 8 procent akcií ČS, přičemž za jednu nabídla 375 korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

spořitelna

spořitelna | Foto: Jan Rosenauer

"Protože tato zpráva byla vydána velmi brzo, pozastavili jsme dočasně obchodování tak, aby celý trh měl možnost se s tím seznámit", řekl dopoledne Radiožurnálu zástupce generálního tajemníka burzy Vladimír Ezr.

Nabízená cena akcií se některým akcionářům zdála nízká a objevily se obavy, že se chystá stažení akcií z trhu. Předseda představenstva AVS Andreas Treichl dnes tyto obavy nekomentoval, prohlásil nicméně, že postup společnosti je transparentní a nabízená cena dobrá.

"Nevím, jestli je to názor veřejnosti. My jsme dnes ráno dostali z mnoha trhů informace o tom, že je to atraktivní cena. Jak zřejmě víte, právním základem výpočtu je průměrná cena akcií za posledních šest měsíců. Naše nabídka je ještě o 18 procent vyšší. Českou spořitelnu považují odborníci za dobrou banku. A je proto logické, když chceme jako hlavní akcionář Erste zvýšit svůj podíl v České spořitelně. Považujeme svoji cenovou nabídku za atraktivní a doufáme, že až náš záměr schválí Komise pro cenné papíry, akcionáři naši nabídku přijmou," uvedl Andreas Treichl.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Treichl - cena za akcii je dobrá

Podle ředitele společnosti Wood and Company Jana Sýkory je tento krok ze strany majoritního vlastníka velkým překvapením. Především jej udivuje nabídka od mateřské firmy Erste Bank - od AVS. "Tato nabídka je velice nízká, zdaleka nevyjadřuje fundamentální hodnotu banky a fundamentální hodnotu akcií. Takže já si nedovedu představit, že akcionáři, kteří znají hodnotu akcií spořitelny, by za tuto nabídku prodávali."

Petr Doležel, Jitka Hanžlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme