S cenou ropy se propadá i rubl. Rusko musí škrtat v rozpočtu

Klesající ceny ropy a zrušení sankcí proti Íránu způsobily další propad ruského rublu. Podle premiéra Dmitrije Medvěděva bude nutné přehodnotit státní rozpočet, který je více než z poloviny závislý na příjmech z exportu ropy a plynu. Vláda už začala škrtat výdaje, aby se země nedostala do podobných problémů jako na konci 90. let. Tehdy Rusko také v době klesajících cen ropy vyhlásilo státní bankrot.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský premiér Dmitrij Medveděv vystoupil na Gajdarovském ekonomickém fóru v Moskvě

Ruský premiér Dmitrij Medveděv vystoupil na Gajdarovském ekonomickém fóru v Moskvě | Zdroj: Reuters

„Dynamika ceny ropy je nepředvídatelná. Sankce proti Íránu byly zrušeny a ceny ropy šly dolů. To vytváří velká rizika pro příjmy státního rozpočtu, mandatorní výdaje a pro celou ekonomickou sféru. Musíme proto přijmout dodatečná opatření,“ prohlásil ruský premiér Dmitrij Medvěděv.

Vladimir Putin instruoval ruskou vládu, aby se připravila na nejhorší scénáře,“ říká Karel Svoboda z Fakulty sociálních věd UK s tím, že se v Rusku chtějí přichystat i na situaci, kdy by cena ropy klesla pod 20 dolarů za barel.

Ministerstvo financí už minulý týdnu oznámilo, že po všech resortech chce, aby snížily své výdaje o deset procent. Podle Medvěděva teď ruský federální rozpočet zřejmě čekají další škrty.

„Dvacet procent už by byl obrovský malér, který by Rusko nemuselo zvládnout, respektive muselo by totálně změnit strukturu rozpočtů. To jsou všechno hlasy, které jsou poměrně panické,“ upozorňuje Karel Svoboda z Fakulty sociálních věd UK a nastiňuje, kde všude by vláda mohla začít šetřit:

„Vždycky to skončí tím, že se škrtá na takových věcech, jako je zdravotnictví nebo vzdělání. Myslím si, že to nakonec dopadne tak, že zbrojní programy až zase tak sešrtávané nebudou.“

Ruský premiér zatím neupřesnil, kterých oblastí se úspory dotknou nejvíce.

Opakování krize z roku 1998?

Podle Svobody se ale v Rusku i přes problémy nebude opakovat krize z roku 1998, ke které došlo také v době klesajících cen ropy. Tehdy vláda vyhlásila bankrot poté, co naprosto zkolaboval systém státních obligací.

„Tady je to něco jiného. Nemyslím si, že by Rusko bezprostředně mělo zkrachovat. Nicméně zásoby, které vytvářelo, se mu hodně rychle tenčí,“ upozorňuje Svoboda.

Podle ministra energetiky Alexandra Novaka by ruská ekonomika měla nízkých cen ropy využít k tomu, aby se přeorientovala na vývoz potravin a strojírenských výrobků.

Cena ropy po oznámení Íránu o zvýšení vývozu klesla nejníž od roku 2003

Číst článek

„Ten problém je ale složitější v tom, že ruské podnikatelské prostředí zrovna podnikatelům nepřeje, takže tam narážíme na další strukturální problémy,“ říká Svoboda.

Podle něj krize podobné té, kterou teď kvůli klesajícím cenám ropy opět zažívá Rusko, víceméně vždy jen odkryjí další potíže, o kterých všichni dlouhodobě věděli. „Je tam daleko víc problémů než jen pouhopouhá ropa,“ uzavírá.

Cenu ropy nejvíce ovlivňovaly války a hospodářské krize | Foto: ČTK

ČRo, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme