S dostavbou Temelína by se mohlo snížit vyplácení dividend ČEZ

České energetické závody možná sníží dividendu pro své akcionáře. Důvodem je dostavba dalších reaktorů jaderné elektrárny Temelín a rozšíření elektrárny Dukovany. Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby by bylo možné financovat dostavbu z vnitřních zdrojů společnosti. To by znamenalo buď zvýšení zátěže státního rozpočtu nebo snížení vyplácené dividendy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín | Foto: Filip Jandourek

„Jde o velmi dlouhodobý výhled. Temelín by se měl začít stavět až v roce 2016. Bude také záležet hlavně na cenách elektřiny v té době. Podle našich odhadů by se dividenda mohla snižovat mírně nebo vůbec a ČEZ by na to pořád ještě měl. Spíž než o financování je to o zhodnocení rizik,“ říká analytik České spořitelny Petr Bártek.

„Celková vyplácená dividenda je v současné době asi 27 miliard. Snížení dividendy o 10 nebo 20 procent by tedy státní rozpočet pocítil poměrně málo, vzhledem k jeho velikosti,“ uvádí Bártek.

Zatím se nemluvilo o přímé státní investici, ale o státních zárukách, například o cenách elektřiny odebíraných z této elektrárny, nebo za bankovní úvěry na výstavbu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tématu mluvil na Rádiu Česko analytik České spořitelny Petr Bártek

„Vzhledem k tomu, že jaderné zdroje jsou stabilní a levný zdroj, byly by státní záruky na bankovní úvěry zdaleka nejlepší řešení. Stavba totiž trvá dlouho. Stát by to nakonec asi nic nestálo. Bylo by to asi lepší než snižování dividendy,“ pokračuje analytik.

Finanční ředitel ČEZu Martin Novák nedávno uvedl, že společnost preferuje před snižováním dividend spíše vstup dalšího investora.

„Většina finančních investorů se není schopna podívat na finanční horizont v délce 10, 15 let. Dívá se spíš na horizont pětiletý. Jaderná elektrárna je velká investice, velké riziko, kde se dlouhodobě investuje a není z toho žádné krátkodobé zisky. Z tohoto pohledu chápu, že by ČEZ chtěl přizvat finančního investora, podělit se o rizika investice. A poohlížet se po investicích kratších, jako jsou třeba plynové elektrárny nebo obnovitelné zdroje,“ vysvětluje Bártek a dodává:

„Na druhou stranu z dlouhodobého pohledu si myslím, že by se měl ČEZ snažit financovat tento projekt sám.“

Plánovaná dostavba Temelína by se podle Bártka cen energie v žádném případě dotknout neměla. Ceny energie se u nás odvíjejí od cen energií na německém trhu.

Barbora Kreuzerová, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme