S iráckou ropou už počítá OPEC

Úkolem číslo jedna pro budoucí postsaddámovskou vládu bude co nejrychlejší obnovení těžby ropy. Těžební zařízení jsou ale hodně zastaralá a nemalé škody ropnému průmyslu v Iráku způsobil i probíhající vojenský konflikt. Důležitou otázkou bude také vztah Iráku a organizace zemí vyvážejících ropu OPEC.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze

Peníze | Foto: Jan Rosenauer

Irák má druhé nejvyšší zásoby ropy na světě a bude chtít tento potenciál plně rozvinout. Přestože Bagdád patří k zakládajícím členům OPECu, teď stojí mimo tu organizaci. Kuvajtský analytik Kamil el Harámí je ale přesvědčen, že OPEC má dobré důvody pro přijetí Iráku zpět do svých řad: "Pro OPEC je důležité udržet jednotu svých členů a zajistit jejich spokojenost s novými kvótami na těžbu ropy. Právě nové limity už musejí počítat s iráckou produkcí. V opačném případě by OPEC čekala vnitřní nestabilita i nestabilní cena ropy, z čehož by neprofitoval vůbec nikdo, zdůrazňuje pro Radiožurnál Harámí.

ropa v Iráku | Foto: Jan Rosenauer

"Je také v zájmu samotného Iráku, aby ssvuo ropu neprodával za 15 dolarů za barel, ale za cenu stanovenou v mantinelech stanovených OPECem, tedy za cenu mezi 22-28 dolary za barel."

Markéta Kaclová, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme