S & P varuje před snížením úvěrové známky Portugalska

Zatímco představitelé Evropské centrální banky se snaží uklidnit trhy znepokojené kolapsem Irských bank, další evropské země se ocitají pod tlakem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Portugalsko. Lisabon

Portugalsko. Lisabon | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poors varuje před možným snížením úvěrové známky Portugalska, jedné z dalších zemí eurozóny ohrožené dluhovou krizí. Degradace portugalského ratingů údajně může být důsledkem buď dalšího zhoršení růstových vyhlídek země, nebo ohrožení pozice soukromých investorů v rámci případné finanční pomoci Evropské unie.

Následovník Irska?

Rozhodnutí má padnout během příštích tří měsíců. Standard & Poors je stejná ratingová agentura, která minulý týden ve středu razantně snížila rating Irsku. Zprávy o možném snížení ratingu dluhu Portugalska už vedly k reakci akciového trhu a oslabení akcií některých amerických společností, zejména technologických a finančních o několik procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

O ekonomických výhladech Portugalska mluvili ve Světě o jedné M. Zíta a D. Koubek

Očekává se i další propad Eura vůči Dolaru. Portugalsko už minulý týden v pátek schválilo rozpočet pro přístí rok, který předpokládá tvrdá úsporná opatření. Portugalská vláda se tak snaží vyhnout se přijetí finanční pomoci ze záchranného fondu pro eurozónu.

Redaktor zahraniční redakce Radiožurnálu David Koubek připomněl, že portugalský premiér zopakoval tvrzení, že země nebude muset žádat o zahraniční pomoc. „Nemá ani jinou možnost - musí tvrdit, že to Portugalsko zvládne samo. Ekonomové tomu moc nevěří a myslí si, že je skutečně příští na řadě je Portugalsko.“

Portugalsko dnes prodávalo emisi ročních dluhopisů ve výši 500 milionů eur. Nakonec ji prodalo bez problémů. Jen oproti původnímu úroku 4,8 procenta to bylo skoro 5,3. Takže investoři nejspíš čekají, že když bude třeba, Portugalsko skutečně požádá o zahraniční pomoc. Zítra bude prodávat dluhopisy Španělsko, takže se ukáže i jak na tom je větší portugalský soused.

Snížení ratingu by bylo potvrzením nálady na trzích, která už možná i víc ovlivňuje investorské prostředí. Ale samozřejmě že by to potvrdilo sníženou schopnost splácet, nebo spíš riziko toho, že Portugalsko nebude moci splácet své dluhy.

Snížit deficit

V hodnocení S & P se říká, že vláda neudělala dost pro přijetí takových reforem, které by nastartovaly růst. Skutečně seškrtala rozpočet, bude šetřit na mnoha výdajích, například na platech, navíc zvýší DPH - ale nic z toho není zrovna prorůstové opatření.

Vláda předpokládá, že sníží rozpočtový deficit v příštím roce na 4,6 procenta HDP - jenže Evropská komise předpovídá Portugalsku schodek 4,9 procenta. Což není velký rozdíl. Vláda počítá i pro plnění rozpočtu v příštím roce s růstem ekonomiky o 0,2 procenta - někteří ekonomové ale varují před stagnací a poklesem. A to až o 2 procenta!

Eurokomisař pro ekonomiku Olli Rehn už řekl, že pokud to bude nižší růst, než vláda očekává, bude muset Portugalsko přijmout ještě další opatření. Příliš optimisticky nevyznívají ani zprávy o letošním rozpočtu, protože portugalská státní pokladna se neplní tak rychle, jak se plánovalo.

Je ale třeba také zdůraznit, že Portugalsko nemá nějak rekordní dluh, u rozpočtového deficitu 2009 to je už horší. A bankovní sektor je zdravý, tamní bankovní sektor je zdravý. Jenže Portugalsko je velmi navázané na Španělsko, takže tamní krize zemi taky zrovna nepomohla, a největší zátěží je nízká míra domácích úspor i to, že si Portugalsko tolik musí půjčovat v zahraničí.

Milan Kopp, David Koubek, Michael Zíta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme