S výměnou peněz na dovolenou nemá smysl otálet, radí ekonomové

Lidé chystající se na dovolenou do zahraničí by neměli s výměnou peněz příliš váhat. Radí to ekonomové, podle nichž bude kurz české koruny k euru i dolaru zřejmě dále oslabovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze, cestovní pas, platební karty, klíče, doklady (ilustrační foto)

peníze, cestovní pas, platební karty, klíče, doklady (ilustrační foto) | Foto: Eva Odstrčilová

Hlavní důvod pro oslabení koruny a dalších středoevropských měn vidí ekonomové ve zhoršující se situace v Řecku. Investoři se kvůli vzrůstající nejistotě zbavují všech rizikových aktiv a tedy i české koruny. Negativních vlivů na kurz je na trzích teď celá řada.

„Nepříznivý vývoj hospodářství v eurozóně, nevyřešená dluhová krize, možný odchod Řecka z eurozóny. Z domácích faktorů stojí určitě za zmínku možné snížení úrokových sazeb ze strany České národní banky, ke kterému by mělo dojít na konci června,“ vysvětluje analytik Komerční banky Miroslav Frayer.

Přehrát

00:00 / 00:00

Proč nemá smysl otálet s výměnou peněz a jaký vývoj kurzů očekávají ekonomové, zjišťoval redaktor Tomáš Medek

„Všechny faktory ukazují na to, že by česká koruna na začátku léta mohla ještě dále oslabovat,“ předpokládá Frayer. Kurz české měny by prý v létě mohl klesnout až nad 26 korun za euro.

„Pokud někdo skutečně trvá na tom, že musí mít s sebou na dovolenou hotovost, tak je asi rozumnější nakoupit ji spíše dříve než později,“ radí ekonomka Markéta Šichtařová ze společnosti Next Finance.

Oslabení koruny s sebou přinese také další negativní jevy. „Slabší koruna se projeví především na zdražování dováženého zboží, takže to bude mít negativní vliv například na ceny benzinu,“ očekává Frayer.

O tom, za kolik si lidé budou eura kupovat, rozhodne další vývoj v Řecku a hlavně výsledek tamních červnových voleb. Do té doby by prý měl u koruny převládat oslabující trend.

„Minimálně bude pokračovat tak dlouho, dokud v Řecku nebude jasné, kam se bude situace dál ubírat. S největší pravděpodobností Řecko skutečně dříve či později eurozónu opustí. A to bude s největší pravděpodobností znamenat hromadné oslabení nejenom koruny vůči euru, ale třeba také eura samotného,“ tvrdí ekonomka Šichtařová.

Evropská měna v tomto týdnu oslabila vůči dolaru na nejnižší hodnotu za poslední dva roky.

Tomáš Medek, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme