Sabena vyhlásila bankrot

Belgická letecká společnost Sabena podle očekávání vyhlásila bankrot. Všechny snahy oživit vysoce zadluženou a nadále ztrátovou Sabenu ztroskotaly. Oznámil to večer předseda správní rady Sabeny Fred Chaffart s tím, že formálně musí bankrot ještě potvrdit justice, ale že se jedná o skutečný konec společnosti. Od zítřka tak přestanou létat všechny stroje této společnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dopravní letadlo

dopravní letadlo

Vedení Sabeny ani belgické vládě se nepodařilo najít potřebného soukromého investora. Jako poslední záchrana se jevilo jednání s firmou Virgin. Té ale nabídnuté podmínky nevyhovovaly. Sabena má dluhy přes 2 miliardy eur, žádný volný kapitál ani peníze na provoz. Krach Sabeny je prvním bankrotem národních aerolinek v západní Evropě.

Úpadek Sabeny ale nedělá vrásky jen manažerům. Sabena zaměstnává 12 tisíce lidí, kteří mohou přijít se ze dne na den o práci. Proto dnes jedná s představiteli leteckých profesních svazů belgický premiér Verhofstad. Sabena zároveň jedná se společností Virgin Express o převzetí části plánovaných letů.

O práci přijde nejen nejméně 6000 zaměstnanců Sabeny, ale ohrožena budou místa i v podnicích, které se Sabenou úzce spolupracovaly. Zaměstnanci Sabeny rozhodnutí očekávali a již před oznámením odnášeli své osobní věci ze svého pracoviště. Piloti a pozemní personál Sabeny na bruselském letišti za podpory dalších zaměstnanců zahájili již dopoledne stávku. Na bruselském letišti vládla nervozita, proto v jeho blízkosti úřady rozmístily 150 policistů. Různé protesty budou pokračovat, dokud úřady neoznámí jasné sociální a finanční podmínky, za jakých se Sabena rozloučí se svými zaměstnanci.

Markéta Kaclová, Milan Fridrich Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme