Samsung má prý zájem o BlackBerry. Nabízí 7,5 miliardy dolarů

Jihokorejský Samsung Electronics chce koupit kanadského výrobce chytrých telefonů BlackBerry. S odkazem na informovaný zdroj to uvedla agentura Reuters. Za uzavření dohody o odkoupení nabízí miliony dolarů. Obě společnosti ale informace o obchodu popírají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový Samsung Galaxy S5

Nový Samsung Galaxy S5 | Foto: Samsung

Podle zpráv nabízí Samsung kanadské společnosti BlackBerry za převzetí až 7,5 miliardy dolarů - v přepočtu tedy skoro 180 miliard korun.

Samsung by tak odkupem získal řadu patentů i platformu pro podniková řešení. Ty by mu pomohly v konkurenčním boji s americkou společností Apple. Informace jsou ale zatím neoficiální. Obě společnosti dokonce zprávy popřely.

Už před rokem se spekulovalo o možné koupi BlackBerry ze strany společnosti Lenovo, ke spojení ale nedošlo. Do obchodu je totiž vložená i kanadská vláda, která musí každé zahraniční převzetí firmy schválit.

Právě podobný návrh společnosti Lenovo už v minulosti vetovala. Obdobná situace by proto mohla nastat i v tomto případě. Přesto spojení BlackBerry a společnosti Samsung by nebylo tak překvapivé.

Obě firmy totiž spolupracují už od loňského listopadu na propojení bezpečnostního systému pro firemní data. Pro BlackBerry je partnerství důležité - přinese nové zákazníky, a tedy i příjmy.

Rozlet BlackBerry přibrzdil Android

Kanadská společnost BlackBerry stála u zrodu chytrých telefonů. Jenže s nástupem operačního systému Android a také kvůli velké konkurenci telefonů od americké společnosti Apple na trhu zaostává.

Zatímco ještě před šesti lety byl podíl společnosti na světovém trhu zhruba 20 procent, v roce 2013 už to byla necelá 2 procenta. V minulosti už firma v rámci úsporných opatření propustila přes 9 tisíc zaměstnanců, více než polovinu své pracovní síly.

Zmíněná akvizice by tak byla pro firmu možnou záchranou. Naopak Samsung se stal světovou jedničkou a poslední roky se mu daří.

Patenty a softwarová řešení společnosti BlackBerry by tak jeho pozici na trhu ještě posílily.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme