Samsung má rekordní zisk. Zvyšuje náskok před společností Apple

Jihokorejská společnost Samsung Electronics loni ve čtvrtém čtvrtletí vydělala víc než sedm bilionů wonů, tedy 126 miliard korun. Zisk se meziročně zvýšil o 76 procent a je na rekordní úrovni. Obchodování s akciemi Samsungu vstoupí do dalšího obchodování zřejmě růstem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Apple a Samsung spolu vedou řadu patentových sporů v deseti zemích světa

Apple a Samsung spolu vedou řadu patentových sporů v deseti zemích světa | Zdroj: Reuters

K dobrým výsledkům celého koncernu Samsung loni ve čtvrtém kvartále přispěla hlavně divize mobilních přístrojů. Divize, pod kterou spadá výroba tabletů a smarthphonů, dokázala zisk zvýšit až dvojnásobně, a to skoro na 5,5 bilionů wonů. Na celkovém zisku Samsungu se podílela víc než 60 procenty. Firmě pomohla hlavně široká nabídka smartphonů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O hospodářských výsledcích společnosti Samsung mluvil na Radiožurnálu Jan Beneš

Samsung v oblasti smartphonů soutěží se svým hlavním konkurentem, kterým je americký Apple.

Samsung čísla o prodeji nezveřejňuje. Analytici ale odhadují, že smarthponů si od této firmy koupilo ve čtvrtém kvartále až 63 milionů zákazníků. Apple byl o něco slabší. Podle oficiálních údajů prodal zhruba 48 milionů smarthponů. Byl to sice rekord, ale na Samsung to nestačilo.

Při posledním obchodování akcie Samsungu mírně ztratily, a to 2 procenta. Samsung ale zveřejnil data o svém hospodaření po uzavření akciového trhu, v tom dalším si podle analytiků připíše zisk a mohl by být tahounem obchodování.

Dnes zveřejnil výsledky také Microsoft, který měl ve druhém fiskálním kvartále zisk skoro 6,5 miliardy dolarů. Jde o čtyřprocentní pokles. Důvodem je slabší prodej kancelářských programů Office, kde firma chystá novou verzi. Naopak překvapily prodeje operačního systému Windows 8. Podle expertů byly výsledky lepší, než se čekalo.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme