Samsung musí podle soudu zaplatit Applu 290 milionů dolarů za kopírování iPhonů a iPadů

Soudní porota ve Spojených státech nařídila jihokorejskému výrobci elektroniky Samsung Electronics, aby zaplatil americkému konkurentovi Apple 290 milionů dolarů, v přepočtu necelých šest miliard korun. Částka má být odškodněním za okopírování některých klíčových prvků z telefonů iPhone a tabletů iPad.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Smartphone (ilustrační foto)

Smartphone (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Předchozí porota loni přiřkla Applu ještě vyšší odškodné – jednu miliardu dolarů. Soud však pak přiznal chybu ve výpočtech.

V obnoveném procesu Apple požadoval odškodné 380 milionů dolarů. Výsledných 290 milionů dolarů je sice o třetinu méně, ale na druhé straně skoro šestkrát víc, než co byl ochoten zaplatit Samsung.

Přehrát

00:00 / 00:00

O konkurenci mezi Samsungem a Applem a přiřčeném odškodnění mluvil na Radiožurnálu redaktor Jaroslav Skalický

Samsung přiznal, že skutečně některé patenty porušil, přesto se předpokládá, že se proti novému rozhodnutí poroty odvolá.

Firmy vedou od dubna 2011 řadu právních sporů ohledně patentů, které souvisejí s chytrými telefony i počítačovými tablety. Právní bitvu odstartoval Apple, když obvinil jihokorejskou firmu, že otrocky kopíruje jeho přístroje iPhone a iPad. Samsung na to reagoval žalobami na Apple.

Apple dokonce požadoval, aby Samsung dostal zákaz prodávat na americkém trhu modely, které zneužívají technologii Applu.

Poslední rozhodnutí soudu se týká prvků používaných ve starších zařízeních Samsungu. Apple však tvrdí, že jeho technologie kopírují i novější přístroje jihokorejského rivala. Žalobu už podal a svoje tvrzení bude dokazovat v soudním procesu, který by měl začít v březnu.

Obě firmy jsou si vzájemně asi největšími konkurenty. Samsung se loni stal největším světovým výrobcem chytrých telefonů, z první příčky sesadil právě Apple. Pokud jde o chytré telefony, zhruba každý třetí prodaný je od Samsungu. Jeho podíl na světě je 45 procent.

Dalším cílem Samsungu je stát se jedničkou ve výrobě tabletů. Podle údajů výzkumné společnosti IDC Samsung loni prodal přes 16 milionu tabletů, Apple však 66 milionu, tedy zhruba čtyřnásobek.

Letos se čísla určitě změní ve prospěch Samsungu, i když Apple nejspíš svou pozici ještě uhájí.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme