Jihokorejští prokurátoři požádali o zatykač na dědice Samsungu, hrozí mu návrat do vězení

Jihokorejští prokurátoři požádali o vydání zatykače na dědice konglomerátu Samsung Group. Jedenapadesátiletý I Če-jong čelí vyšetřování kvůli kontroverzní fúzi firem Samsung C&T a Cheil Industries v roce 2015, která byla důležitá pro upevnění jeho pozice.

Soul Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Samsung (ilustrační foto)

Samsung (ilustrační foto) | Zdroj: Profimedia

Prokurátoři zdůvodnili žádost o vydání zatykače mimo jiné podezřením na manipulaci s cenou akcií a na porušování pravidel pro audit. Dědici Samsungu tak hrozí návrat do vězení, ve kterém strávil zhruba rok kvůli rozsáhlé korupční aféře.

I Če-jong stanul ve vedení jednoho z největších korporátních impérií v roce 2014, kdy jeho otce a do té doby šéfa společnosti postihl infarkt. V roce 2017 byl pak zadržen na základě obvinění, že podplatil tehdejší prezidentku Pak Kun-hje, aby mu pomohla získat kontrolu nad konglomerátem. Kruhům kolem bývalé prezidentky údajně poskytl 43 miliard wonů (zhruba 840 milionů Kč).

Soud ho následně shledal vinným ze zpronevěry peněz Samsungu a odsoudil ho k pětiletému trestu, který před dvěma lety zmírnil odvolací soud. Exprezidentka byla kvůli korupční kauze sesazena a nyní si odpykává dlouholetý trest.

Případ úplatkářské aféry Samsungu přispěl k rostoucímu rozhořčení jihokorejské veřejnosti ohledně mocných rodinných průmyslových konglomerátů, takzvaných čebolů, a jejich vlivu na širší společnost. I Če-jong se minulý měsíc za korupční kauzu z roku 2016 omluvil a slíbil ukončit kritizovanou nástupnickou praxi v Samsungu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme