Samsung zvýšil v prvním čtvrtletí zisk o více než 40 procent

Jihokorejskému Samsungu se zvýšil čistý čtvrtletní zisk po šesté v řadě. Společnost za první tři měsíce letošního roku vydělala rekordních 7 bilionů wonů, to je v přepočtu zhruba 128 miliard korun. Zisk je meziročně vyšší o více než 40 procent. Samsung v současnosti patří mezi ostře sledované technologické firmy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Samsung Galaxy S4

Samsung Galaxy S4 | Foto: oficiální Facebook Samsung Galaxy S4

Výrazný nárůst zisku podpořily hlavně smartphony. Samsung neposkytl konkrétní informace o prodejích, nicméně analytici odhadují, že firma jich za první čtvrtletí prodala až 70 milionů. Oproti předchozím třem měsícům by to znamenalo nárůst zhruba o sedm milionů přístrojů.

Klíčovým faktorem úspěchu je podle odborníků také to, že Samsung nabízí širší spektrum modelů než jeho hlavní rival Apple. Ten s jihokorejskou firmou na trhu se smartphony soupeří se svým iPhonem.

Nový model

Samsung chystá proti konkurentovi hlavně nový model Galaxy S4. Samsung zveřejnil údaje o hospodaření těsně před zahájením jeho prodeje. Na pultech obchodů se objeví už zítra dopoledne, a to včetně České republiky.

Telefon se bude prodávat ve 155 zemích u téměř 330 mobilních operátorů. Podle odborníků Samsung útočí na konkurenci v pravou chvíli a na správném místě. Jeho nový telefon se objeví také v Americe, kde je domácí půda Applu.

Ten zveřejnil čísla o celkových prodejích už v úterý a oproti Samsungu jsou v ostrém kontrastu.

Apple za uplynulé čtvrtletí prodal přes 37 milionů telefonů. To je zhruba o 10 milionů méně než v předchozím kvartále. Apple je ale v prodejích na americkém trhu stále jedničkou, nicméně Samsung sází právě na nový smartphone a chce konkurentovi toto prvenství sebrat.

Samsung Galaxy S 4 | Foto: Reuters

Navíc Galaxy S4 bude podle analytiků určovat hlavní směr v celkových prodejích Samsungu ve druhém letošním čtvrtletí.

Od Applu můžeme čekat především to, jak bude vypadat jeho nový iPhone. Jenže to se zřejmě nedozvíme jen tak brzy. Vedení Applu podle BBC nepředpokládá, že by smartphone stihla firma představit dříve než ke konci letošního roku.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme