Velvyslanci zemí Evropské unie dohodli další sankce proti Rusku, jedná se již o devátou sadu postihů

Velvyslanci zemí Evropské unie se ve čtvrtek večer shodli na novém balíčku sankcí proti Rusku. Na twitteru to potvrdilo české předsednictví v Radě EU. V pořadí devátá sada postihů zaváděných kvůli ruské invazi na Ukrajinu má mimo jiné omezit investice do ruského důlního průmyslu či vývoz chemikálií a technologií využitelných pro vojenské účely. Sankční seznam by se měl rozšířit o téměř dvě stovky lidí a subjektů včetně tří ruských bank.

Tento článek je více než rok starý.

Brusel Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajka EU, evropská vlajka, Evropská unie, Evropská komise

Velvyslanci zemí Evropské unie se shodli na novém balíčku sankcí proti Rusku | Foto: Yves Herman | Zdroj: Reuters

Státy musí shodu ještě formálně stvrdit písemně, aby sankce vstoupily v platnost. Potvrzení se čeká v pátek. Evropská komise navrhla novou sankční sadu minulý týden a původně se hovořilo o tom, že by ji mohli schválit již ministři zahraničí na zasedání začátkem tohoto týdne. Podrobnosti k obsahu nového balíku české předsednictví nesdělilo.

Mimo jiné kvůli sporům o dřívější sankce na vývoz ruských hnojiv, jejichž přísun do méně vyspělých zemí světa chtěly některé unijní státy zajistit, se však jednání o balíčku protáhlo. Velvyslanci k dohodě dospěli až na čtvrtečním zasedání probíhajícím současně se summitem unijních lídrů.

Unie nově počítá s omezením vývozu chemikálií, nervově paralytických látek, elektroniky a IT komponentů, které by Rusko mohlo využít pro vojenské účely. Zákaz exportu se má týkat například motorů využívaných v dronech, jež Moskva používá k útokům na ukrajinské civilní cíle a energetickou infrastrukturu.

Zdroj obeznámený s průběhem jednání ve čtvrtek večer novinářům sdělil, že schválení nové sady postihů zdržovaly zejména polemiky o výjimkách spojených se zajištěním potravinové bezpečnosti a také spor kolem maďarského návrhu odstranit ze sankčního seznamu čtyři jména.

Reportér rozhlasové společnosti RFE/RL Rikard Jozwiak na twitteru uvedl, že výjimky v konečném návrhu zůstaly, přičemž text specifikuje, že každý členský stát může zohledňovat své národní zájmy.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme