Sarkozy a Merkelová projednají záchranu eura i bankovní daň

Německo-francouzský tandem zahajuje další vlnu jednání o budoucnosti eurozóny i celé Unie. Na první schůzku v letošním roce přilétá do Berlína francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Téma rozhovoru ale zůstává stejné jako v loňském roce, tedy Řecko a dluhová krize eurozóny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy chtějí zavést od nového roku přísnější pravidla pro tvorbu rozpočtů

Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy chtějí zavést od nového roku přísnější pravidla pro tvorbu rozpočtů | Zdroj: Reuters

Jednat budou znovu hlavně o řeckých dluzích. Původně přitom kancléřka chtěla pokročit v debatě o dalším fungování eurozóny a Unie. Z prohlášení německých úředníků vyplývá, že se chtěla soustředit na nastartování růstu, pomoc malým a středním podnikům a snižování nezaměstnanosti.

Setkání ale nepochybně ovlivní další špatné zprávy z jihu – ukázalo se, že schodek řeckého rozpočtu je větší, než se čekalo. O víkendu vyšel v německém tisku rozhovor s poradcem ministra financí Schaubleho, který říká, že odpuštění 50 procent řeckých dluhů zdaleka nestačí.

Podle časopisu Spiegel ztrácí víru ve schopnost Řecka vypořádat se se zadlužením už i Mezinárodní měnový fond. Otevírá se tak i otázka dalšího setrvání Řecka v eurozóně.

Přehrát

00:00 / 00:00

O obsahu jednání Nicolase Sakorzy a Angely Merkelové informuje německá zpravodajka ČRo Klára Stejskalová

Merkelová se Sarkozym se dnešní schůzkou chtějí připravit na nadcházející evropský summit, který se uskuteční 30. ledna. Stále více evropských politiků kritizuje, že Evropskou unii ve skutečnosti řídí toto německo-francouzské duo. Čerstvě se k nim v dnešním vydání deníku Spiegel připojil také ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Schwarzenberg dal jasně najevo, že se mu nelíbí postup, kdy se schází Angela Merkelová s Nicolasem Sarkozym a ostatním pak předkládají svá řešení. Podle ministra zahraničí jsou na to citlivé zvláště malé státy.

Schwarzenberg: O budoucnosti EU nemá rozhodovat jen 'Merkozy'

Číst článek

Mnohým také vadí, jak okázale dává Německo svůj vliv najevo. Podle Schwarzenberga navíc není nutné, aby EU měla společnou finanční politiku.

Jedna z věcí, kterou se snaží prosadit Francie je daň z finančních transakcí. Ministr financí Wolfgang Schäuble nedávno naznačil, že by se Německo mohlo k Francii připojit, chce ale novou daň prosazovat na úrovni celé EU nebo alespoň eurozóny. Pokud se to nepodaří, bude o zavedení nejprve usilovat pouze Německo a Francie.

Kritizovaný tandem Merkozy

Podle ředitele Ústavu mezinárodních vztahů Petra Druláka je dominance tandemu „Merkozy“ problém. Evropa podle něj musí být akceschopná a umět se rozhodovat. „Pokud to řešení ale má být skutečně životaschopné, trvalé a přijatelné pro všechny, tak je potřeba do procesu mnohem úžeji vtáhnout evropské instituce a představitele dalších států. To, že si Merkelová a Sarkozy něco dohodnou a pak se to snaží prodat ostatním, skutečně není ideální model.“

Státy jsou podle Druláka ochotny se v krizových situacích podřídit a řešení přijmout. „Dlouhodobě to ale takto pokračovat nemůže,“ říká ředitel Ústavu mezinárodních vztahů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dominanci Francie a Německa v EU zhodnotil ředitel Ústavu mezinárodních vztahů Petr Drulák

„Ačkoli se Merkelová a Sarkozy scházejí ve dvou, nakonec jsou rozhodnutí projednávána i na Evropské radě a často se i liší od jejich původní dohody. Není to úplně tak, že by to byl francouzsko-německý diktát,“ mírní kritiku. Souhlasí ale s názorem Karla Schwarzenberga, podle něhož tandem nebere dostatečně v potaz menší státy.

Ve Francii se konají za pár měsíců volby, podle Druláka už francouzský prezident začíná žít předvolební kampaní: „Pro Sakozyho je důležité, aby ho francouzští voliči vnímali jako někoho, kdo spolurozhoduje o osudu Evropy. Tak často probíhají i ta setkání, kdy se zdá, že Sarkozy leckdy tahá za kratší konec, ale pro něj je velmi důležité, aby byl viděn po boku Merkelové jako ten, kdo mluví za Evropu.“

Jeho chování na evropské scéně je prý vždy cíleno také na francouzské voliče. A i kdyby na ně Sarkozyho triky nezabraly, není podle Petra Druláka důvod k přerušení německo-francouzského tandemu, který funguje už od 60. let.

Klára Stejskalová, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme