Sarkozy chce novými daněmi financovat rozvojový fond

Skupina G20 by se podle francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho měla začít otevřeně zabývat měnovou reformou a regulací komoditního trhu, protože kvůli rostoucím cenám potravin hrozí vypuknutí nepokojů v nejchudších zemích, což může mít nepříjemné důsledky na globální ekonomický růst. Francie letos předsedá jak ve skupině G20, tak také G8, které sdružují ekonomicky nejvyspělejší státy světa. Nicolas Sarkozy dnes také vyzval k zavedení nové daně na mezinárodní finanční transakce, která by měla pomoci zadluženým zemím.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nikolas Sarkozy

Nikolas Sarkozy | Zdroj: ČTK

To, co Sarkozy nabízí, má podle experta na mezinárodní politiku a hospodářství Petra Robejška určitou logiku:

Přehrát

00:00 / 00:00

G20.mp3

„Ale to co nevysloví je, jak to chce uvést do praxe. To je vždycky problém u všech těch velkolepých ideí a zejména týkajících se summitů G8 nebo G20, které vytvářejí dojem, že jsou oba jakési globální představenstvo. Ve skutečnosti nejsou schopné to, co programují cílit a skutečně realizovat.“

Nicolas Sarkozy by rád prosadil daň na mezinárodní finanční transakce. Podle Sarkozyho by se díky dani mohlo podařit naplnit cíl - nalézt 100 miliard ročně na financování rozvojového fondu.

Takzvaná ‚Tobinova daň‘ ale má i mnoho odpůrců. V Evropském parlamentu se už dříve ozývaly varovné hlasy, podle kterých by zavedení této daně mohlo evropské hospodářství a konkurenceschopnost evropského finančního odvětví poškodit.

„Transakční daň na mezinárodní spekulativní kapitál není úplně zcestná. Příklady v Chile dokázaly, že věc může fungovat. Ale Sarkozy tu opět předvádí svoji mediální politiku. Například Kanada striktně odmítá jakékoli transakční daně,“ říká Robejšek.

Michaela Vydrová, Dalibor Zíta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme