Sarkozy míří do Číny. Bude jednat především o ekonomice eurozóny

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy dnes přilétá na jednodenní návštěvu Pekingu. S čínským prezidentem Chu Ťin Tchaem by měl projednávat konflikt v Libyi a dluhovou krizi eurozóny. Ta je totiž pro Čínu, vlastníka největších zahraničních rezerv, velkou obavou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nicolas Sarkozy

Nicolas Sarkozy | Foto: The Council of the European Union

Francouzský prezident Nikola Sarkozy má dnes v Pekingu s čínským prezidentem Chu jednat především o propadech na světových finančních trzích. Jak píší tamní media, Číňané by rádi slyšeli ujištění, že stav eurozóny je pod kontrolou a evropská dluhová krize může být vyřešena.

Přehrát

00:00 / 00:00

O návštěvě francouzského prezidenta v Pekingu mluvila asijská zpravodajka Kateřina Procházková.

Znepokojení nad situací v Evropě vyjadřují nejen čínská média, ale i politici. Tento týden například čínský viceministr zahraničí Fu Ying varoval, že nebudou-li země eurozóny spolupracovat, může se celá unie zhroutit. Obdobný názor vyjadřují i přední čínské deníky, které evropskou dluhovou krizi nazývají dokonce černým morem, tedy chorobou, která skoro celou Evropu zachvátila ve 14. století a na kontinent se dále vracela.

Obavy Číňanů o stav eurozóny jsou pochopitelné. Podle analytiků totiž aktiva v eurech, které Peking vlastní, tvoří asi jednu čtvrtinu čínských devizových rezerv. Hovoří se, že to jsou až tři biliony amerických dolarů. Evropská unie je pak také největším obchodním partnerem této asijské země.

Sarkozy jako důvod své nečekané návštěvy uvádí nadcházející setkání G20. Francie totiž letos skupině zemí G20 předsedá - v září pak organizuje v Marseille schůzku ministrů G7 a v polovině října setkání ministrů financí G20 v Paříži, na kterých se jistě budou opět projednávat možné finanční pobídky v Evropě během pokračující ekonomické krize.

Podle mnohých ale Sarkozy přijíždí do Pekingu také pro podporu a ubezpečení, že Číňané budou i nadále nakupovat evropské dluhopisy a jiná finanční aktiva. Což samozřejmě eurozóna potřebuje.

Kateřina Procházková, ak, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme