Sarkozy s Merkelovou o eurodluhopisech zřejmě jednat nebudou

O tom, jak zastavit dluhovou krizi v eurozóně, budou na schůzce v Paříži jednat francouzský prezident Nicolas Sarkozy a německá kancléřka Angela Merkelová. V poslední době se pod tlak trhů dostaly Španělsko, Itálie a dokonce i Francie. Mnozí politici i ekonomové proto volají po zavedení společného evropského dluhopisu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nicolas Sarkozy v rozhovoru s Angelou Merkelovou

Nicolas Sarkozy v rozhovoru s Angelou Merkelovou | Foto: European Commission Audiovisual service

Společný dluhopis by vydávaly všechny země eurozóny. Podle jeho zastánců by tím krize okamžitě skončila. Dluhopis by se totiž na trzích prodával s nízkým úrokem. Oslabené země by tak přestaly mít problémy s financováním svých dluhů.

Zodpovědným státům jako jsou Německo, Rakousko, Nizozemsko či Finsko by se ale eurodluhopis prodražil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ondřej Houska informuje pro Radiožurnál o náplni schůzky Merkelová-Sarkozy

V Německu budí jejich vydání velký odpor jak v řadách vládní CDU, tak především u koaličního partnera FDP. Liberálové dokonce pohrozili, že pokud by kancléřka souhlasila s vydáním eurodluhopisů, opustili by vládu.

Němci nebo Nizozemci jsou proto ostře proti. Německé „ne“ už ale podle některých komentátorů není tak silné jako dřív. I část německého tisku připouští, že společný evropský dluhopis může být tím nejméně špatným a de facto nejlevnějším řešením dluhové krize.

Nicméně specialisté se domnívají, že německá vláda by ale měla přesvědčit své občany, že se mají dívat na společný evropský dluhopis jako na společnou fiskální politiku, tj. jako na celoevropskou záležitost.

„Jde o řešení celoevropské situace, stability EU a vyjádření solidarity, kterou někdy možná v budoucnosti budou potřebovat využít i Němci“ vysvětluje David Marek, hlavní ekonom společnosti Patria Finance, proč by měli němečtí politici změnit názor na eurodluhopisy.

O eurodluhopisech neoficiálně

Oficiálně by se na dnešním setkání představitelů dvou nejsilnějších evropských ekonomik o eurodluhopisech mluvit nemělo.

Výsledkem schůzky bude nejspíš přijetí závěrů z mimořádného summitu, který se konal 21. července, tj. rozšíření pravomocí záchranného fondu eurozóny, který by měl dostat kompetenci nakupovat dluhopisy ohrožených zemí.

Dosud to dělá poněkud kontroverzně Evropská centrální banka. Parlamenty toto opatření musejí schválit do konce září.

Mluvčí spolkové vlády zchladil naděje finančního světa prohlášením, že od setkání prezidenta Sarkozyho s kancléřkou Merkelovou nelze čekat nějaké velkolepé závěry. Ještě do konce prázdnin by oba státníci měly představit plán dalších reforem směřujících k větší politické integraci měnové unie.

Elysejský palác potvrdil, že o eurodluhopisech se jednat nebude. Alespoň oficiálně.

Závěry z dnešní schůzky by měly být zveřejněny dnes v 18.30, na kdy je oficiálně nahlášena tisková konference.

Klára Stejskalová, Ondřej Houska, Eva Presová, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme