Sarkozy se pokouší prosadit důchodovou reformu

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy se znovu pokouší zkrotit obrovské státní výdaje na penze. Průměrná délka života je ve Francii stále vyšší, do důchodu se přitom už čtvrt století chodí v šedesáti letech. Státní pokladna ale na štědrý důchodový systém nemá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nicolas Sarkozy

Nicolas Sarkozy | Foto: The Council of the European Union

Na jeho reformě se dnes proto Sarkozy pokouší domluvit s odboráři a zaměstnavateli. Podle ředitele dijonské sekce pařížského Institutu politických věd Lukáše Macka jde hlavně o to, jak velké protesty důchodová reforma vyvolá.

Přehrát

00:00 / 00:00

O reformě francouzského důchodového systému mluvil na Rádiu Česko ředitel dijonské sekce pařížského Institutu politických věd Lukáš Macek

"Cílem vlády je dosáhnout takového stavu, aby s tím návrhem nemusela úplně vycouvat," myslí si Macek.

Nečekaného spojence našel Sarkozy v první tajemnici Socialistické strany Martine Aubryové, která se proslavila prosazením zákona o pětatřicetihodinovém pracovním týdnu. Podle Macka si i socialisté uvědomují, že tak důležitá věc jako je reforma penzijního systému vyžaduje alespoň pokus o konsenzus napříč politickými stranami.

"Socialisté ale na druhou stranu ještě nedávno jasně říkali, že současný věk pro odchod do důchodu je pro ně nedotknutelný. Tady má Sarkozy před sebou ještě složitá jednání," soudí Macek.

Prezidentova popularita v poslední době strmě klesá. Podle Macka za to může jednak jeho politika a reformy, jejichž výsledek stále není znát a také jeho pojetí prezidentské funkce a vystupování na veřejnosti.

Igor Maňour, Ondřej Černý, Markéta Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme