Sarkozy už netrvá na záměru stěhovat automobilky zpět do Francie

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy dnes představil plán pomoci francouzským automobilkám ve výši šesti a půl miliardy eur. Šéfové společností se však museli zavázat k některým podmínkám. Sarzkozy také po kritice ze strany českého premiéra Mirka Topolánka odstoupil od snahy přesunout některé montážní linky Peugeot Citroen zpět do Francie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nikolas Sarkozy

Nikolas Sarkozy | Foto: Wikimedia

Automobilky Renault a Peugeot Citroen dostanou tři miliardy eur za podmínky, že po dobu pěti let nebudou propouštět zaměstnance, zavírat továrny a stěhovat je do jiných zemí, kde se budou vyrábět vozy prodávané ve Francii.

Přestože šéf firmy Peugeot Citroen Christian Streiff považuje tyto podmínky za vměšování se do strategie společnosti, ředitelé automobilek s nimi nakonec souhlasili. Na druhou stranu už Sarkozy netrvá na tom, že by se některé montážní linky vrátily zpět do Francie.

Na Sarkozyho výrok o stěhování francouzských automobilek dnes reagoval i slovenský premiér Robert Fico. Uvedl, že v takovém případě by Slovensko vyřadilo francouzské společnosti z veřejných zakázek.

V této souvislosti hned ukázal prstem na Gas de France, který je akcionářem Slovenského plynárenského průmyslu. Fico už několikrát vyhrožoval, že plynárenský podnik zestátní, a tak mu Sarkozyho výrok přišel vhod, hodnotí slovní přestřelku komentátoři.

Francouzské firmy také usilují na Slovensku o výstavbu jaderné elektrárny a jestli chce Sarkozy zavádět v Evropě protekcionismus, ať si hledají firmy zakázky doma, vzkázal do Francie slovenský premiér. Přitom ovšem připomněl, že malé formy protekcionismu Slovensku nevadí. Měl tím zřejmě na mysli zřejmě veřejné zakázky, které jsou součástí miliardového protikrizového balíčku a kde mají mít přednost domácí firmy.

K tématu si přečtěte také:
Sarkozyho kritika ohrožuje podle Topolánka ratifikaci Lisabonu
Sarkozy chce vrátit výrobu francouzských aut zpátky domů, třeba z Česka

Jan Šmíd, Martin Hromádka, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme