Sarkozy varoval na summitu G20 před pádem eura

Exploze Eura by znamenala výbuch Evropy, to nemůžeme připustit, prohlásil po prvním dnu jednání summitu zemí skupiny G20 v letovisku Cannes jeho hostitel, francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Současně varoval před chaosem, který by takový finanční výbuch vyvolal.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy na summitu G20 v Cannes

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy na summitu G20 v Cannes | Zdroj: Reuters

Proto se podle něj dva zakladatelé Unie a nejsilnější ekonomiky eurozóny zasazují o tvrdé dodržování pravidel a vymáhají po Řecku plnění dohod. Sarkozy také přivítal ochotu lídra řecké opozice podpořit záchranný plán pro jeho zemi, který 27. října přijaly všechny země eurozóny na schůzce v Bruselu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z Cannes se do Stalo se dnes přihlásil zpravodaj ČRo Pavel Novák

"S velkým zájmem sledujeme deklaraci lídra řecké opozice, který naznačil svou podporu plánu z 27.října. Je to velmi důležitý činitel, který bych rád přivítal. Protože je to odvážné a zodpovědné," prohlásil Sarkozy.

Úvahy řeckého premiéra Jorgose Papandrea o zrušení referenda, pokud se najde v parlamentu shoda napříč stranami, pak Sarkozy označil na státnické. Několikrát také zopakoval, že je Řecko svobodná, nezávislá země a neměl by vzniknout dojem, že by někdo chtěl zasahovat do jeho vnitřních záležitostí.

ČTĚTE TAKÉ: Summit G20 v Cannes ovlivnila nejistota kolem pomoci Řecku

„Euro je srdcem Evropy, a ta je zase základem francouzské politiky. Nemůžeme připustit rozvrat eura, protože po něm by následoval výbuch v celé Evropě. Musíme ten problém brát takto a ne jinak. Jednotná Evropa je zárukou míru. Tady na našem kontinentu, kde jsme se chovali brutálněji než na jiných. A to ne ve 14. století, ale ve dvacátém,“ říká Nicolas Sarkozy.

Řešení největší krize Evropy od utvoření unie je podle Sarkozyho jasné a spočívá v přísném dodržování pravidel a dohod. Tedy i té, se kterou minulý týden souhlasily Atény.

Na summitu se už začalo jednat i o skutečně globálních otázkách. Například o myšlence celosvětově zavést daň z finančních transakcí.

„Vyměnili jsme si naše názory na zdanění aktivit finančních institucí. Doufám, že najdeme společné zhodnocení takové operace, které přispěje finančnímu světu k řešení dnešní krize,“ řekl francouzský prezident.

Pavel Novák, Igor Maňour, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme