Primární nabídka Saudi Aramco překonala dosavadní rekord, vzrostla na 29,4 miliardy dolarů

Saúdskoarabský státní ropný gigant Saudi Aramco využil opce na prodej dalších 450 milionů akcií. Celková hodnota primární veřejné nabídky akcií podniku tak dosáhla rekordních 29,4 miliardy dolarů (v přepočtu 668 miliard korun). Firma to oznámila v neděli.

Dubaj Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Saudskoarabská státní ropná společnost Saudi Aramco

S akciemi společnosti Aramco se na burze v Rijádu začalo obchodovat už 11. prosince | Foto: Maxim Shemetov | Zdroj: Reuters

Podnik uskutečnil primární nabídku minulý měsíc, kdy prodejem zhruba tří miliard akcií získal 25,6 miliard dolarů. Už tato částka představovala největší primární nabídku na světě, jak upozornila agentura Reuters.

Saudi Aramco vystřídalo Apple, po vstupu na burzu překonalo tržní kapitalizaci dva biliony dolarů

Číst článek

Emisní cena akcií podniku činila 32 rijálů. V současnosti se akcie na burze prodávají zhruba za 35 rijálů, tržní hodnota podniku tak činí asi 1,9 bilionu dolarů (přibližně 43 bilionů korun).

S akciemi společnosti Aramco se na burze v Rijádu začalo obchodovat 11. prosince. Během druhého dne od vstupu na burzu se firma stala první společností na světě, jejíž tržní kapitalizace překonala dva biliony dolarů. Po využití opce se na veřejném trhu obchoduje s 1,7 procenta akcií podniku, poznamenala agentura AP.

Saudi Aramco je největším producentem ropy na světě a na globální produkci se podílí asi deseti procenty. Saúdská Arábie chce peníze z prodeje akcií použít ke snížení závislosti své ekonomiky na ropě a k tvorbě nových pracovních míst.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme