Ropa po útocích v Saúdské Arábii výrazně zdražila. Cena byla nejvyšší za poslední čtyři měsíce

Ceny ropy v pondělí prudce rostly v reakci na sobotní útoky v Saúdské Arábii. Severomořská ropa Brent na začátku obchodování zdražila až o 19,5 procenta na 71,95 dolaru za barel, což byl nejvyšší průběžný růst od začátku války v Perském zálivu v roce 1991. Později část zisků smazala, přesto však obchodování zakončila s největším celodenním nárůstem nejméně od roku 1988. Připsala si 14,6 procenta a uzavřela na 69,02 dolaru za barel.

Aktualizováno New York (Aktualizováno: 23:04 16. 9. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kouř nad ropným zařízením Abkajk

Kouř nad ropným zařízením Abkajk | Zdroj: Reuters

Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) v pondělí zdražila o 14,7 procenta a obchodování zakončila na 62,90 dolaru za barel. To představuje její nejprudší celodenní nárůst od konce roku 2008.

Útoky způsobily výpadek těžby 5,7 milionu barelů denně, což představuje více než polovinu průměrné denní těžby země a pět procent globálních dodávek.

Výpadek ropy ze Saudské Arábie znamená příležitost pro jiné těžaře, říká analytik. Cenový otřes nečeká

Číst článek

Pro ropný trh je to nejhorší náhlé přerušení dodávek v historii. I když bude Saúdská Arábie zřejmě schopná obnovit do několika dnů alespoň část dodávek, útoky upozorňují na zranitelnost největšího světového vývozce ropy. Zvýší také přirážku k ceně vlivem politických rizik a přinášejí obavu z destabilizace na Blízkém východě a odvety USA vůči Íránu.

„Nikdy jsme neviděli na ropném trhu takové narušení dodávek a cenovou reakci, jako nyní,“ uvedl analytik Credit Suisse Group Saul Kavonic. „Přirážka za politická rizika je nyní opět na programu ropného trhu,“ dodal.

Ceny zmírnily růst hlavně po oznámení amerického prezidenta Donalda Trumpa, že schválil uvolnění ropy ze strategických rezerv, jestliže to bude potřeba.

Írán či Jemen

Ropná zařízení Abkajk a Churajs v sobotu ráno zachvátil požár poté, co je zasáhly střely z bezpilotních letounů. K odpovědnosti za útoky se přihlásila jemenská povstalecká skupina Húsíů.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo ze zodpovědnosti obvinil Írán a na twitteru uvedl, že nejsou žádné důkazy o tom, že by údery přišly z Jemenu.

Saúdská Arábie je největším světovým vývozcem ropy a útoky zasáhly jedny z nejdůležitějších míst jejího ropného průmyslu. Výpadek chce království vykrýt čerpáním z ropných zásob společnosti Saudi Aramco.

Kromě těžby ropy útoky podle ministra energetiky Abdalazíze bin Salmána omezily také těžbu plynu. Jeho produkce se snížila asi o dvě miliardy krychlových stop denně (56,6 milionu krychlových metrů).

Tehran is behind nearly 100 attacks on Saudi Arabia while Rouhani and Zarif pretend to engage in diplomacy. Amid all the calls for de-escalation, Iran has now launched an unprecedented attack on the world’s energy supply. There is no evidence the attacks came from Yemen.

21:59 – 14. 09. 2019

6879 14536

List The Wall Street Journal s odvoláním na nejmenovaného úředníka ze Saúdské Arábie uvedl, že země hodlá v pondělí obnovit třetinu ze ztracené produkce.

Návrat do normálu by ale mohl trvat až několik týdnů. Bankovní společnost Goldman Sachs předpověděla, že pokud by výpadek v produkci ropy způsobený víkendovými útoky trval déle než šest týdnů, mohla by cena Brentu překročit 75 dolarů za barel.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme