Sazba DPH ve stavebnictví by i nadála mohla zůstat snížena

Sazba DPH na stavební práce spojené s bydlení a dodávkami tepla je u nás až do konce roku 2007 pouze pětiprocentní. Jedná se o výjimku udělenou Evropskou unií. Od ledna 2008 by se musely tyto práce převést do devatenáctiprocentní sazby DPH, a to by zvedlo náklady a tím i ceny bytů a domů. Ministr financí Bohuslav Sobotka proto jedná v Lucembursku, které teď předsedá Unii, o prodloužení nebo o získání trvalé platnosti této výjimky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka | Zdroj: ČTK

Ministr Sobotka Radiožurnálu řekl, že vše nasvědčuje tomu, že by Česko mohlo uspět. Lucembursko totiž navrhlo vyjít vstříc požadavku České republiky. "Samozřejmě to neznamená, že bychom se schválením prodloužení mohli počítat. V tuto chvíli se jedná o návrh, který představilo Lucembursko jako předsednická země, bude k němu probíhat diskuse a záleží, zda se na udělení výjimky shodnou i ostatní členské země. Předpokládám, že definitivní rozhodnutí by mohlo padnout na některém z příštích jednání Ecofinu."

Jak ministr Sobotka dále podotkl, mají i jiné státy Unie - podobně jako Česko - snahy o prodloužení svých výjimek, a jsou proto obavy, že by mohly v konečném hlasování prosazovat své zájmy. "Česká republika je ale na druhou stranu zase připravena jednat i o požadavcích těchto států. Dohoda o reformě DPH bude muset být kompromisem všech členských zemí, a tak v tuto chvíli nelze ještě jasně říci, zda se tohoto kompromisu podaří dosáhnout," řekl doslova.

Na závěr český ministr financí dodal, že v případě udělení trvalé výjimky bychom nemuseli k 1. lednu 2008 přeřazovat stavební práce do jiné než pětiprocentní sazby DPH. Stavebníci by tak dopředu věděli, s jakou sazbou mohou počítat. "Předpokládám, že dohoda na úrovni členských zemí Evropské unie bude dosažena v průběhu letošního roku, to znamená že jak občané, kteří chtějí stavět anebo získat dům či byt, tak i firmy, které se zabývají bytovou výstavbou, by dokonce roku 2005 mohli získat jasnou informaci o tom, jak se za dva roky vyvíjet sazba daně."

Naděžda Hávová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme